Annons

Trelleborgare får tillbaka sitt vin efter tullbeslag

Trettio vinflaskor togs i beslag av tullen efter misstanke om smuggling. Nu får trelleborgaren som privatimproterade alkoholen tillbaka den beställda alkoholen.
Trelleborg • Publicerad 31 mars 2005

Det var i slutet av juni förra året som en man i Trelleborg beställde hem viner från en spansk vinfirma. Alkoholen fraktades med hjälp av en transportfirma.

När de 30 flaskorna nådde Sverige tog tullen hand om dem.

Annons

Nu har hovrätten i Skåne och Blekinge hävt beslaget.

Skälet till beslutet är att det svenska förbudet mot privat alkoholimport rimmar illa med EU:s princip om fri handel över gränserna.

Domstolen skriver i sitt beslut att "skälen för det långvariga beslaget av vinet inte uppväger det intrång eller men som det innebär för importören". Därför ska den beslagtagna alkoholen hävas.

Åklagaren, som svarar för fallet med trelleborgaren som köpt vinet, menar att vinflaskorna smugglats in i landet, men att det inte funnits något brottsligt uppsåt bakom beställningen.

Privatimport av vin har prövats rättsligt i Sverige några gånger tidigare. För två år sedan frikände hovrätten i Skåne en man som köpt varor av en annan vinfirma i Spanien. Då gällde det en beställning av 19 liter.

Liknande ärenden ligger färdiga för prövning i Högsta domstolen, HD efter det att flera privatpersoner handlat vin via internet. HD kan inte fatta beslut förrän EU:s domstol gett sina utlåtanden om respektive transporter av vin mellan EU-länder.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons