Annons

Trelleborgare döms för terrorplaner

Trelleborg • Publicerad 15 juni 2006

TRELLEBORG

Åtta månaders fängelse. Det blev straffet för den 19-årige trelleborgare som enligt tingsrätten i Stockholm har planerat terrorattentat. 19-åringen döms för stämpling till terroristbrott.

Annons

Domen som föll i går är en fullständig seger för åklagaren. Tingsrätten går helt på Tomas Lindstrands linje och bifaller hans förstahandsyrkanden rakt av. Detta gäller även de båda andra åtalade.

En 22-årige Stockholmare döms för försök till terroristbrott och stämpling till terroristbrott till tre och ett halvt år i fängelse.

En 25-åring, nu boende i Norrköping, får sitta två år i fängelse för medhjälp till försök till terroristbrott och stämpling till terroristbrott.

Lika stor framgång som domen är för åklagaren, lika stort nederlag är den för de åtalade. 19-åringen har hela tiden bedyrat sin oskuld och hans advokat Mikael Nilsson har till Trelleborgs Allehanda sagt att bevisningen mot hans klient varit så svag att 19-åringen aldrig borde ha åtalats. Tingsrätten tycker annorlunda. Man menar att 19-åringen känt till att de båda andra hade planer på att utföra attentat mot en irakisk vallokal och mot Livets ords lokaler i Uppsala.

Telefonsamtal som avlyssnats och chatt på nätet bevisar detta, menar tingsrätten.

Ytterligare bevis mot 19-åringen är enligt tingsrätten den videoinspelning där 19-åringen iförd sjal runt huvudet varnar västvärlden för jihad.

Att det, som Mikael Nilsson uttryckt det, ska ha rört sig om ungdomligt oförstånd och att 19-åringen aldrig haft några allvarligare planer på terrordåd, köper inte tingsrätten.

19-åringen greps i sitt föräldrahem i Trelleborg i slutet av januari. Vid husrannsakan hittade polisen militära granater i en ryggsäck. Granaterna var tomma och tändrören utbrända.

Vid husrannsakan hittades också filmer som visar sprängningar och hur man tillverkar bomber. 19-åringen hade också laddat ned flera filmer från nätet som visar amerikanska fordon som sprängs i Irak. För att styrka 19-åringens intresse för attentat åberopade åklagaren även ett hotbrev som skickades till Köpingeskolan i Trelleborg i januari 2004.

I brevet antyddes att skolan skulle sprängas. Brevet var undertecknat "Balkan-Terrorists" och hade 19-åringens fingeravtryck på sig.

Annons

19-åringen har, trots fingeravtrycken, hela tiden förnekat att det var han som skickade brevet.

Tingsrätten anser det klarlagt att 22-åringen utfört ett attentat mot en irakisk vallokal i Kista och att 25-åringen hjälpt till genom att skicka en kommuniké till massmedia som enligt tingsrätten varit en "väsentlig del i brottsplanen".

Attentatet och det planerade dådet mot Livets ord i Uppsala anses av tingsrätten haft syfte att injaga allvarlig fruktan hos det svenska folket. Alltså inte enbart hos röstberättigade irakier i Sverige och hos Livets ords anhängare.

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons