Annons
En 36-årig trelleborgare åtalades på onsdagen vid Malmö tingsrätt misstänkt för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Mannen är en av sex misstänkta personer som kopplas till ett rekordstort knarkbeslag i Skåne i februari i år.
Trelleborg • Publicerad 27 oktober 2010

Trelleborgaren åtalas dels för att ha förvarat 1,6 kilo amfetamin i en bil i centrala Malmö och dels för att ha medverkat i insmugglingen av ett stort parti cannabis, amfetamin och kokain till Sverige.

Det var den 15:e februari i år som två knarkkurirer, en 35-årig man och en 48-årig kvinna, tillsammans med en 65-årig man, som skulle övervaka och ta betalt för affären, lämnade Amsterdam i en hyrd Mercedes på väg mot Malmö.

Annons

I ett utrymme under bilen, ett utrymme som är karaktäristiskt för just den bilmodellen, fanns 24 kilo cannabisharts, 353 gram cannabis, 1,8 kilo amfetamin samt 490 gram kokain.

I Malmö skulle de senare under dagen möta upp tre män. Enligt åtalet rör det sig om den 31-årige huvudmannen som beställt varorna, en 32-åring som skulle distribuera varorna samt den 36-åriga trelleborgaren som varit chaufför och alltiallo åt huvudmannen.

Men vad trion inte visste var att polisen telefonavlyssnat dem sedan den 8:e januari. Tack vare det kunde polisen gripa samtliga när de sammanstrålade med kurirerna på ett hotell i Limhamn senare samma dag för att slutföra affären.

Enligt polisen är knarkbeslaget det största som gjorts på flera år i Skåne. Och på ett sätt är det dessutom speciellt.

- Det som gör det unikt är att vi kunnat fånga nästan hela kedjan: från kurirerna till beställarna, säger Per-Eskil Hallberg kriminalinspektör på narkotikaroteln.

Ytterligare en person är häktad i sin frånvaro, en 51-årig nederländsk medborgare som pekas ut som leverantör.

Vad som ledde polisen på spåren till att börja med var ett tips om att huvudmannen och distributören gjort knarkaffärer i tre butiker vid Möllevångsområdet som huvudmannen är med och driver.

Huvudmannen och den 36-åriga trelleborgaren åtalas dessutom för ytterligare ett fall av grovt narkotikabrott, de 1,6 kilona amfetamin de förvarade i bilen i centrala Malmö.

Samtliga åtalade förnekar brott och har i förhör gett olika förklaringar till hur knarket hamnat i deras ägo. Den utpekade huvudmannen och finansiären har dock erkänt i förhör att de skulle ha en mindre del av det insmugglade partiet.

Bevisen mot de misstänkta består av fingeravtryck på knarkpaketen, rese- och hotellbiljetter samt materialet från telefonavlyssningarna och sms-trafiken. Om de fälls riskerar de upp till tio års fängelse.

Mia Sandgren
Oskar Forsberg/ Peter Zupanovic
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons