Annons

Trelleborg visar vägen till ett renare Östersjön

Alger ska bli biogas och risker med oljetransporter kartläggas. Sju länder samarbetar kring miljöprojektet Baltic Master där Trelleborg spelar en viktig roll.
Trelleborg • Publicerad 14 februari 2007

Trelleborgs kust är fallstudie för miljöproblem i hela Östersjön. I det interregionala projektet Baltic Master har sju länder i 1,5 år jobbat tillsammans för att försöka rädda det sjuka havet.

– Problemen är i dag så stora att det vi måste lösa dem tillsammans, säger Mattias Müller, miljömålssamordnare i Trelleborgs kommun.

Annons

Ett av de största problemen är oljetransporterna. Den snabba utvecklingen i Kina och Ryssland gör att efterfrågan på olja ökar varje år. Mellan år 2000 och 2010 beräknas transporterna fyrdubblas, vilket medför stora risker. Hur dessa ska hanteras är Baltic Masters största utmaning.

– Trelleborg är extra utsatt eftersom alla transporter går här igenom , säger Mattias Müller.

Fallstudien som genomförs i Trelleborg omfattar mer än oljetransporter. Studien är indelad i tre faser. Först inventerar man alla olika intressen som finns runt kusten. Det kan handla om turism, fiskeri, infrastruktur, vindkraft, naturvärden och så vidare.

I det andra skedet undersöker man hur dessa intressen krockar med varandra.

– Ett exempel är bad och avlopp. Man måste hålla koll på var utsläppen anläggs och var folk vill bada.

Den tredje fasen handlar om att hitta lösningar i de fallen som krockar. Denna fas ligger en bit fram i tiden. Men vissa lösningar har man börjat titta på redan nu. Till exempel finns ett långtgående samarbete mellan Lunds universitet och fritidsförvaltningen i Trelleborg att vända problemen med övergödning till något positivt. Det handlar om att utvinna energi ur alger.

På ett labb i Lund utarbetas en metod för att göra biogas av dem. Biogasen kan sedan användas till exempel uppvärmning.

– Det går ut på att man först tar bort tungmetallerna ur algerna. Sedan behandlar man dem så att röta uppstår. Och så kan slutligen biogas utvinnas.

Hela problemet med övergödning kan dock inte lösas på detta sätt. Algerna är bara en del av problemet.

– Det är samtidigt viktigt att titta på vattenkvalitén och göra den bättre, säger Mattias Müller.

Annons

När studien är klar är det meningen att lösningarna som kommer fram ska kunna appliceras på kuster runt hela Östersjön.

Redan nu planeras en andra omgång av Baltic Master.

– Detta är en väldigt bra form för detta arbete. Det gäller att samarbeta om vi ska kunna lösa dessa problem. Miljöproblem har inga gränser, säger Mattias Müller.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons