Annons

Trelleborg vinnare i skatteutjämningssystem

Trelleborg är en av de skånska kommuner som gynnas av det nya skatteutjämningssystemet som regeringen presenterade i samband med vårbudgeten.
Trelleborg • Publicerad 16 april 2004

Nästa år kommer kommunen att erhålla 10,7 miljoner kronor mer än i dagsläget. Malmö stad kommer däremot att få 10 miljoner kronor mindre. Egil Ahl, socialdemokratisk ordförande i Trelleborgs kommunstyrelse, anser att nyheten enbart är positiv. - Vi kommer att satsa på att hålla samma goda service som i dag. Vård och skola är två områden som alltid är prioriterade. Det ökade bidraget kanske bland annat kan användas till att täcka upp högre lönekostnader, säger han. Lars-Erik Christiansson, en av folkpartiets ledamöter i kommunfullmäktige, håller med om att skolan i viss mån kan behöva ett ekonomiskt tillskott. - Men jag tycker att man kan satsa mer på äldreomsorgen än på skolan, menar han. Men han nämner också ett annat område som han anser behöver mer ekonomiska resurser. - Jag sitter själv i räddningsnämnden som just drabbats av ett sparbeting på 3 procent. Det skulle kunna lindras om man gick in med mer pengar. Möjligtvis skulle de 10,7 miljoner kronorna användas där. Dock förklarar Lars-Erik Christiansson att de områden man kanske helst skulle vilja satsa på ligger utanför kommunens ramar. - Sjukhuset och polisen finansieras av staten. Även om vi skulle vilja går det inte att hur som helst flytta pengarna till de sektorerna. Moderaternas vice ordförande i kommunstyrelsen Lars Christensson, ser med försiktig optimism på beskedet om de extra 10,7 miljonerna. - Jag vågar inte lova att man kommer att kunna göra några utsvävningar. Pengarna kommer i stället att behövas för att hålla igång den dagliga verksamheten som vård, skola och omsorg. Helst skulle jag vilja låsa in pengarna i en ask och lägga undan nyckeln. Vi behöver nämligen vara aktsamma med dem. Enligt det nya skatteutjämningssystemet kommer Region Skåne oväntat att få 56 miljoner kronor mer än vad regeringens utredning föreslog. Förutom Trelleborg kommer kommuner som Lund och Skurup att få vara med och dela på pengarna. Även Vellinge gynnas av det nya systemet. Förlorare är bland annat Ystad och Simrishamn som kommer att erhålla 1,1 respektive 0,6 miljoner kronor mindre än idag. Text: Morten Rosenberg

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons