Trelleborg vill ha forskningsanläggning

Ska den europeiska anläggningen för neutronforskning, med 600 forskare, till en kostnad av 15 miljarder kronor, hamna i Trelleborg? Trelleborgs kommun har i vart fall anmält intresse för anläggningen till region Skåne, men någon formell ansökan är inte inlämnad.
Trelleborg • Publicerad 23 januari 2002

Planeringen för den stora forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) är i full gång och i maj i år ska intresseförklaringarna för lokaliseringen av anläggningen presenteras för beslutsfattare, forskare och allmänhet vid ett möte i Bonn. År 2003 fattas beslut om var i Europa anläggningen ska placeras och de skandinaviska intressenterna har fört fram Skåne som sitt alternativ. En rad skånska kommuner har tidigare anmält intresse för att få anläggningen och en av dessa är Trelleborg. ? Vi ska under de närmaste dagarna diskutera hur vi ska ställa oss i frågan, säger Jonny Sjöstedt, kanslichef på Trelleborgs kommun. Om vi ska komma med en formell ansökan. Förutom det skandinaviska förslaget om att placera anläggningen i Skåne finns även områden i Tyskland, Storbritannien och Frankrike som förs fram i diskussionen. Bakom det skandinaviska förslaget står forskare i Sverige, Norge och Danmark samt forskare vid de stora universiteten i regionen, bland annat Lunds universitet. Region Skåne ska nu ta fram lämpliga platser i regionen att presentera. ESS blir en forskningsanläggning där neutroner används för att utforska olika typer av material och tänks få stöd av de europeiska regeringarna och EU. De totala kostnaderna beräknas till 15 miljarder kronor.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.