Trelleborg växer mest

Sydskåningarna blir allt fler. Allra mest växte Trelleborgs kommun förra året, följt av Ystad, Vellinge och Sjöbo. I Simrishamn minskade däremot befolkningen.
Trelleborg • Publicerad 20 februari 2008
Sydskåningarna blir allt fler och Trelleborg växer mest. Arkivbild: Claes Nyberg
Sydskåningarna blir allt fler och Trelleborg växer mest. Arkivbild: Claes NybergFoto: 

Det är populärt att flytta till södra Skåne, i alla fem kommunerna var inflyttarna fler än utflyttarna under 2007.

Till Trelleborg flyttade nästan 2 300 personer, medan endast 1 600 trelleborgare lämnade kommunen.

- Eftersom vi hade en bostadsmässa förra året tog byggandet lite extra fart, framför allt av småhus, men det byggdes även ett flerfamiljshus i Trelleborg, berättar kommunalrådet Ulf Bingsgård (m), som tycker att inflyttningen är positiv.

- Alla har olika erfarenheter, och människor som kommer utifrån bidrar till utvecklingen i kommunen.

Ulf Bingsgård tror att Trelleborg framför allt attraherar människor som har bildat familj. - Det är en trygg kommun för barnen att växa upp i. Trelleborg är också en stad med egen livskraft, samtidigt som man har närheten till storstäder. 251 av Trelleborgs nya invånare kom från utlandet. Många av dessa är danskar, som framför allt bosatt sig i den västra delen.

Simrishamn attraherade också nya invånare, men inte tillräckligt många för att väga upp de negativa födelsetalen. 300 simrishamnare avled under 2007, medan det endast föddes 145 barn i kommunen.

- Det här är ju inget nytt, de negativa födelsetalen är ett dilemma för oss, säger Simrishamns kommunalråd Christer Akej (m). Vi har ju Sveriges äldsta befolkning.

- Vad vi måste arbeta för är att få en ännu större inflyttning.

Nybyggnationen har inte varit så stor i Simrishamn.

- Dels har vi mycket restriktioner för byggandet på grund av vår värdefulla natur, dels är det svårt att få byggföretagen att satsa här. De har fullt upp med att bygga i västra Skåne, säger Christer Akej. I år planeras dock 70 nya lägenheter i Simrishamn, så Akej hoppas på bättre befolkningssiffror nästa år.

Även i de fyra andra sydostskånska kommunerna var dödstalen högre än födelsetalen under 2007.

I Ystad var det så kallade födelseunderskottet 63 personer, i Tomelilla 12, i Sjöbo 4 och i Skurup 1. Vellinge uppvisar det högsta födelseöverskottet. Där föddes 330 barn under 2007, medan endast 219 Vellingebor avled.

Britt Risberg

0416-192 11

britt.risberg@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.