Trelleborg väntar med Rakelkontakt

Ett abonnemang till räddningstjänsten och ett till kommunledningen för krisledning. Längre går inte Trelleborgs kommun för närvarande när det gäller införandet av det nya radiokommunikationssystemet Rakel.
Trelleborg • Publicerad 11 november 2007

– Vi är ganska passiva just nu, medger kommunens säkerhetschef Sven Jönsson. Men det känns inte rätt att stå helt utanför om en myndighet inför systemet.

RAKEL skulle varit i full drift redan. Men tekniska problem och dyra anslutningsavgifter har begränsat intresset från framför allt kommunerna. För närvarande är Kalmar den enda kommun som anslutit sig helt.

– Alla skånska kommuner står utanför, framför allt av ekonomiska skäl, säger Sven Jönsson.

Rakel är ett digitalt kommunikationssystem där alla sändningar krypteras. Inom systemet kan olika samverkansgrupper bildas så att meddelanden går ut till dem som just behöver det.

Kommunerna fortsätter att ligga lågt, trots att regeringen beslutat att skjuta till ytterligare 560 miljoner kronor i driftstöd. Därmed har Krisberedskapsmyndigheten kunnat sätta en tydligare prislapp på abonnemangen, 8700 kronor per de första åren och sedan 9500 kronor.

Polisen har 6700 användare men har haft problem med kontakten i systemet så att för närvarande kontakten mellan bilarna sker med Rakel men med ledningscentralen på det traditionella sättet.

– Om det hade funnits ett system som fungerade fullt ut i dag, så hade vi velat veta hur det fungerar först, säger Sven Jönsson. Att kunna bilda olika samverkansgrupper inom systemet är en stor fördel, liksom sekretessen genom krypteringen.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.