Annons

Trelleborg utdömt som boendekommun

Trelleborg är ingen vidare plats att bo på. Så kan man i alla fall tolka tidningen Fokus granskning av landets samtliga kommuner. Sveriges sydligaste kommun hamnar på osmickrande plats 253 av 290 i rankningen.
Trelleborg • Publicerad 15 juni 2008
Arkivbild: Claes Nyberg
Arkivbild: Claes NybergFoto: 

Årets boendekommun är Danderyd utanför Stockholm.

Här finns enligt Fokus god hälsa, låg arbetslöshet, litet socialbidragsberoende och kommunala satsningar på skola och omsorg.

Annons

Trelleborg å andra sidan präglas av låg personaltäthet i förskolan, svaga satsningar på skolan, höga sjukskrivningstal, många skilsmässor samt hög självmordsfrekvens, enligt undersökningen

Totalt har 30 faktorer granskats och vägts in när Fokus tittat närmre på landets kommuner. Det har tittats på allt från skattesatser, förmögenheter och brottsstatistik till pappaledighet och valdeltagande.

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (m) tror att det är sista gången som Trelleborg placerar sig i bottenträsket. Enligt honom har mycket förändrats till det bättre under de senaste åren.

- Det finns en viss eftersläpning när det gäller sådana här siffror. Men nästa år är jag övertygad om att vi marscherat en bra bit upp på listan, säger han.

Och trots att Trelleborg placerar sig långt ned välkomnar Bingsgård den här formen av undersökningar.

- Givetvis, det är ju väldigt viktigt att veta vad folk tycker och tänker. Generellt tror jag nog att de flesta av trelleborgarna är ganska nöjda.

Till hösten kommer dessutom SCB att genomföra en attitydundersökning bland Trelleborgare, delvis på Ulf Bingsgårds initiativ.

På plussidan i undersökningen framhålls Trelleborgs företagsklimat och skattesats.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons