Trelleborg tecknar flyktingavtal

Trelleborgs kommun tecknar ett öppet avtal med Integrationsverket om flyktingmottagandet för år 2002.
Trelleborg • Publicerad 11 januari 2002

- Enligt beräkningen är det ungefär 30 asylsökande som bor i Trelleborg som får asyl under 2002, säger Susanne Larsson, integrationssamordnare i Trelleborg.

Avtalet som kommunen tecknat med Integrationsverket är en konstruktion som tagits fram för kommuner som tidigare haft stort flyktingmottagande. Syftet är att kommunen ska kunna få stöd från Integrationsverket utan att kommunen förbinder sig att ta emot flyktingar från förläggningar.

- Asylsökande kan numera bo hemma hos släktingar och vänner i väntan på besked, säger Susanne Larsson. När de får asyl har de bott så pass länge i kommunen att enligt socialtjänstlagen har rätt att bo kvar.

För närvarande bor ett 70-tal asylsökande hos vänner och släktingar i Trelleborg. Under fjoråret fick 24 flyktingar i Trelleborg asyl och under detta år räknar man med att ett 30-tal av de boende i Trelleborg ska få asyl.

Avtalet med Integrationsverket innebär däremot inte att några andra flyktingar placeras i Trelleborg.

Integrationsverket har behov av platser i Skåne, men eftersom det råder brist på bostäder i Trelleborg och kommunen redan arbetar med integrationen av flyktingar som flyttat till Trelleborg under senare år, är bedömningen att Trelleborg inte aktivt kan ta emot fler flyktingar.

I avtalet sägs dock att från och med år 2003 kan Trelleborgs kommun diskutera ett eventuellt mottagande av ett mindre antal flyktingar från förläggningar, där det finns särskilda skäl till placering i Trelleborg.

- Det ska föras en sådan diskussion årligen, för att se om situationen förbättrats, så att Trelleborg kan ta emot ett mindre antal flyktingar igen, säger Susanne Larsson.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.