Annons

Trelleborg tappar i rankning

Trelleborgs kommun tappar 13 placeringar i SKL:s ranking över skolverksamheten. Trelleborg ligger nu på plats 157 av Sveriges 289 kommuner.
Trelleborg • Publicerad 18 april 2012
Foto: 

– Det är självklart aldrig roligt att halka neråt, säger Lars Mikkelä (M), ordförande i bildningsnämnden.

Sveriges kommuner och landsting gör varje år jämförelser mellan elevresultaten i olika kommuner. SKL jämför bland annat andelen som når målen, meritvärde, antalet godkända i svenska, matte och engelska samt behörighet till gymnasiet. För två år sedan hamnade Trelleborg på plats 233 men spottade förra året upp sig till en 144:e plats. I år har man alltså tappat lite igen.

Annons

Årets jämförelse baseras på 2011 års betyg. Jämfört med året innan ligger Trelleborg på ungefär samma plats i de olika kategorierna. Andelen niondeklassare som får godkänt i svenska är dock högre än innan, 97,8 jämfört med 94,5 procent, vilket motsvarar en uppryckning från plats 155 till plats 117 i riket.

Däremot har andelen godkända nior i matematik sjunkit från 82,5 till 76,2 procent. Därmed ligger Trelleborg på en högst blygsam 200:e plats i landet vad gäller mattekunskaperna.

Det är bara en kategori av tio där Trelleborg ligger bland de 100 bästa i landet. Det är resultaten i nutidsorientering för årskurs nio där Trelleborgs elever ligger på plats 62. Dock är det en försämring mot året innan då niorna hamnade på plats 42 i nutidsorienteringen.

Lars Mikkelä vill inte ha någon vidare åsikt om SKL:s rankning.

– Vi får analysera det först, säger han.

Jenni Dahlgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons