Annons

Trelleborg tappar en ambulans till Skurup

I september blir Trelleborg av med en av två ambulanser som är tillgängliga dygnet runt. Den andra placeras i Skurup för att minska insatstiderna där. Planerna upprör oppositionsrådet Catherine Persson (S).
Trelleborg • Publicerad 19 april 2013
Foto: 
Foto: 

– Det är inte rimligt att Skurups kommun med 15 000 invånare ska ha lika många dygnsambulanser som Trelleborgs kommun med 43 000 invånare, säger Catherine Persson.

Den 19 mars blev det klart att Falck vunnit upphandlingen om ambulanstransporter i sydvästra Skåne, och kommer därmed att fortsätta köra ambulanser i området fram till slutet av januari 2018. Avtalet är ännu inte påskrivet men Louise Strand, inköpsdirektör på Region Skåne, bekräftar att det från september endast kommer att finnas en så kallad dygnsambulans, som är tillgänglig dygnet runt, på plats i Trelleborg.

Annons

– Samtidigt inför vi en dynamisk dirigering vilket kommer att öka flexibiliteten i syfte att stärka tillgängligheten. Det totala antalet ambulanstimmar inom det sydvästra distriktet kommer att öka med ca 5 800 ambulanstimmar per år, säger Louise Strand.

Enligt Louise Strand ska insatstiderna förbättras i Skurup, och man kommer att placera en dygnsambulans där. Men detta ska inte försämra insatstiderna i resten av distriktet, menar hon. Catherine Persson befarar dock att nyordningen innebär en kraftig försämring för invånarna i Trelleborgs kommun.

– Man kanske minskar insatstiderna till ett brutet ben i Skurup, men riskerar att öka dem till en hjärtsjuk i Trelleborg, säger Catherine Persson som menar att det finns ekonomiska incitament för Falck att ha en ambulans i Skurup.

– I förfrågningsunderlaget står att de får tre miljoner kronor extra ifall de lyckas förbättra insatstiderna i Skurup med två minuter, säger hon.

Dessutom kommer den nya organisationen för ambulanserna i Skåne att medföra längre körsträckor för Trelleborgsambulansen, menar Catherine Persson. Tanken är att kirurgi- och ortopedipatienter ska transporteras med ambulans till Helsingborg istället för till Malmö.

– Det i kombination med att det bara ska finnas en dygnsambulans kommer att innebära längre tider då det är helt ambulansfritt här, säger hon.

Catherine Persson har skrivit ett öppet brev till ledande politiker i Region Skåne. I brevet kräver hon svar på hur man ska få mer ambulansresurser till Trelleborg.

På Falck vill man inte kommentera placeringen av ambulanser eftersom avtalet med Region Skåne ännu inte är påskrivet.

Kvar i Trelleborg blir även en transportambulans, som endast kör dagtid med bokade transporter.

Lisa Kron
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons