Annons

Trelleborg söndag kl 12.46

Vad gör den fikasugne en söndag i Trelleborg? TA tog en tur och pratade med folk och kaféägare.
Trelleborg • Publicerad 12 februari 2006
Söndag klockan 12.46. Åhlens har öppet, på istanbul tar sig några en lunchpizza, annars är det tomt och igenbommat. FOTO: TOMAS NYBERG
Söndag klockan 12.46. Åhlens har öppet, på istanbul tar sig några en lunchpizza, annars är det tomt och igenbommat. FOTO: TOMAS NYBERGFoto: 
Familjen Persson med pappa Mikael, mamma Petra och dottern Amanda vill gärna se lite fler söndagsöppna affärer och fik i centrum.
Familjen Persson med pappa Mikael, mamma Petra och dottern Amanda vill gärna se lite fler söndagsöppna affärer och fik i centrum.Foto: 
Nya ägarna till kafé Garvaregården har rivstartat med söndagsöppet till 18. Visst kommer det lite gäster, menar Quynh Nguyen.
Nya ägarna till kafé Garvaregården har rivstartat med söndagsöppet till 18. Visst kommer det lite gäster, menar Quynh Nguyen.Foto: 

Det är soligt, vindstilla och kyligt. I Trelleborg är det mesta igenbommat en söndagseftermiddag. För den fikasugne är en kopp kaffe inte lätt att få tag i. Thebrödsbageriet, Billings, Café Vattentornet, Palmblads, kaféet på Valen, alla håller stängt på söndagar.

Längs med gågatan är det bara godisaffären Tant Gul, Åhléns och pizzerian Istanbul som vågar sig på att ha öppet mitt på dagen en söndag.

Annons

Familjen Persson har precis varit och shoppat på Åhléns.

– Det hade varit kul med fler affärer som vågade ha öppet, tycker Mikael Persson. Och ett och annat fik.

– Annars kör ju folk till Malmö, tror Petra Persson. Och kan inte biografen köra en lite bredare repertoar?

Café Garvaregården är det enda fik i centrum som vågar satsa på söndagsöppet. De nya ägarna lockar med öppet ända till 18 på söndagar. En handfull gäster sitter i kaféet när TA tittar in.

– I går var det mer folk, men vi har haft en del gäster i dag också, säger Quynh Nguyen. Stadens kaféägare är kluvna till söndagsöppet.

– Vi provade mellan februari och maj förra året efter påtryckning från kunderna, säger Stefan Ferm, ägare till Billings. Vi lade ner idén igen eftersom det blev förlust. Om vi ska prova igen måste fler hänga på.

I Gunsans lokaler planerar Patrik och Emelie Bergström att öppna ett nytt kafé.

– Under sommarhalvåret ska vi både ha uteservering och söndagsöppet, lovar Patrik Bergström.

– Det behövs, Trelleborg är ju tomt som efter ett atombombsnedslag en söndagseftermiddag, tycker Emelie Bergström.

Trots det drar McDonalds folk på söndagar.

Annons

– Vi har öppet 364 dagar om året, säger restaurangchefen Monica Jönsson. Men det är synd att inte fler vill ha söndagsöppet. Vi märker att de som kommer med färjan är hos oss både till frukost, lunch och eftermiddagsfikat. Om fler hade öppet hade nog fler varit ute på stan också.

Barnfamiljen Ostrander från Höllviken är en av dem som hittat till McDonalds under söndagen.

– Vi åkte till Trelleborg för att åka skridskor i ishallen. Sedan ville barnen hit och äta, säger pappa Claes Ostrander.

Alla är dock inte lika shopping- och fikasugna en söndag.

På McDonalds sitter killarna Johan Lantau och Kevin Kotai med varsin rejäl hamburgare.

– Man går ut på lördagar. På söndagar räcker det med att bara ta det lugnt. Hyra en film och så. Och McDonalds är perfekt mat mot baksmälla...

Louise Voll Ercolino

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons