Annons

Trelleborg ska ta krafttag mot rökningen

Trelleborg • Publicerad 13 juni 2007
Trelleborgs kommun vill få invånarna att fimpa. En femtedel av befolkningen röker. ARKIVBILD: TOMAS NYBERG
Trelleborgs kommun vill få invånarna att fimpa. En femtedel av befolkningen röker. ARKIVBILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Trelleborgs kommun ska arbeta hårdare för att minska tobaksrökningen. Ett handlingsprogram ska tas fram av miljöförvaltningen, som även vill diplomera rökfri miljöer där barn rör sig.

Förebilden för arbetet är Malmö stad, där man sedan 2006 erbjudit diplomering av rökfria miljöer. Det handlar bland annat om idrottsanläggningar, skolor, förskolor, barnomsorg och fritidsverksamheter.

Annons

– Diplomering är ett sätt att uppmuntra skolor att arbeta mot rökning, det går inte att tvinga någon, säger Britt-Marie Paulik, miljöchef i Trelleborgs kommun.

Handlingsprogrammet mot tobak ska tas fram i samarbete med Folkhälsoenheten i Trelleborgs kommun. Programmet ska ingå i miljönämndens verksamhetsplan för åren 2008-2010. I Trelleborg är en förhållandevis hög andel av befolkningen rökare. 21,6 procent av trelleborgarna röker, i hela Sverige är siffran 15 procent och i Malmö 20 procent. Trelleborg har högst siffra av alla kommuner i Sydvästra sjukvårdsdistriktet.

– Många som röker är unga, lågutbildade kvinnor, säger Görgen Holmdahl (SPI), ordförande i miljönämnden i Trelleborgs kommun.

Situationen har dock förbättrats. 2007 rökte nästan 27 procent av trelleborgarna. Andelen snusare fördubblades dock mellan 2000 och 2004.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons