Annons

Trelleborg sämst på att svara i telefon

Trelleborgs kommun är mycket sämre än andra kommuner på att svara i telefon. I nio samtal av tio till Trelleborgs kommun får man antingen inte tag i någon att fråga eller får ett dåligt svar. Däremot är kommunen bättre på att svara på e-post.
Trelleborg • Publicerad 3 februari 2012
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Det visar en undersökning som företaget Profitel har gjort, där Trelleborgs kommun jämförs med 84 andra kommuner i Sverige.

I företagets helhetsbedömning om telefonin hamnar Trelleborgs kommun på sista plats av de kommuner som är med i undersökningen.

Annons

– Jag blev förvånad, för att det skulle var så här dåligt är inte mitt intryck, säger Jonas Rosenkvist, kommundirektör i Trelleborg. Men det är bara att gilla läget och försöka göra något åt det. Vi har ju själva valt att vara med i undersökningen med den metod som man använt, så vi får lita på att resultatet stämmer.

Jonas Rosenkvist säger att han ännu inte hunnit titta närmare på undersökningen.

– Jag har inget svar på vad det kan bero på, om det är tekniska orsaker, eller om det beror på något annat. Vi får gräva ned oss i detta och göra något för att bli bättre.

Trelleborgs kommun sticker ut ordentligt när det gäller telefonin. På sju av åtta undersökta områden ligger Trelleborg betydligt lägre än genomsnittet för de 85 kommunerna.

Ett område är tillgängligheten, som handlar om att över huvud taget få tag i en handläggare på kommunen att prata med. I genomsnitt bland alla kommuner lyckades företaget få tag i en handläggare fyra gånger av tio. Men i Trelleborg var det bara 17 procent av samtalen som kom fram.

Eftersom det är svårt att komma fram till rätt person så är det också svårt att få klart besked på sin fråga. Bara i drygt ett samtal av tio till Trelleborgs kommun har företaget fått tag i rätt person och fått ett bra eller medelbra svar på sin fråga. Genomsnittet bland kommunerna som är med i undersökningen ligger på fyra samtal av tio.

– Det är ju absolut inte bra. Kanske kan en förklaring vara att vi inte har riktiga uppgifter om vem som har hand om vilka frågor i växeln, säger Joans Rosenkvist. Jag ska dela ut undersökningen till cheferna på förvaltningarna så får de titta på vad det dåliga resultatet kan bero på.

Om man får tag i någon på Trelleborgs kommun att prata med så är dock bemötandet och intresset och engagemanget hos handläggaren bra eller medelgott, enligt undersökningen.

Trelleborgs kommun klara sig också bättre när Profitel jämfört hur kommunerna hanterar e-post.

När det gäller medelsvarstiden i timmar och kvaliteten på svaren ligger Trelleborg högre än genomsnittet och när det gäller uppgifter om avsändare och kontakter är Trelleborg på genomsnittet.

Annons

Att få svar på e-post från Trelleborgs kommun tog i genomsnitt sex timmar. Där ligger Trelleborg bättre till än medelvärdet för alla kommunerna som låg på nio timmar.

Sju av tio e-postfrågor till Trelleborgs kommun fick svar inom två dygn, men två av tio fick aldrig något svar.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons