Annons

Trelleborg rustat för röjning när snön kommer

Snö och halka är inte bara en uppgift för kommunens gatuavdelning. Även fastighetsägarna är skyldiga att skotta och sanda.
Trelleborg • Publicerad 2 december 2004

I dagarna har kommunen gått ut med information till alla fastighetsägare om vad som gäller för skottning och halkbekämpning längs Trelleborgs gator. Okunskapen om vilka skyldigheter man har som fastighetsägare kan bli kostsam.

– Som fastighetsägare har man ansvar om folk går och halkar och skadar sig. De äldre är ofta väldigt medvetna om det men de yngre känner inte till att det är på det viset, säger Bengt Andersson, schaktmästare på gatuavdelningen på Kommunal teknik och ansvarig för vinterväghållningen i kommunen. Gatorna i Trelleborg och Anderslöv är indelade i A- respektive B-gator. Om en gata är A eller B avgörs av hur breda gångbanorna är. Indelningen påverkar vilka skyldigheter fastighetsägare längs vägen har för att skotta och bekämpa halka på trottoarerna.

Annons

– På A-gator lägger vi snövallen vid kantstenen och då återstår gångbanorna in till tomten. Den får fastighetsägarna skotta och halkbekämpa så att folk kan gå och mötas på den, säger Bengt Andersson.

På B-gator lägger plogbilarna snövallen ända upp till tomtgränsen och då har fastighetsägarna inga skyldigheter att skotta.

– Men de har fortfarande skyldighet att halkbekämpa så att folk kan gå förbi, säger Bengt Andersson. Som fastighetsägare har man dessutom skyldighet att se till att det är skottat så att sophämtarna kan komma fram och hämta avfallskärl.

Fastighetsägare som har cykelbana utanför tomten har enligt Bengt Andersson ingen skyldighet att skotta.

– Men det är väldigt bra om de kan grusa eller salta lite om det blir halt. Vi kan inte vara på alla ställen samtidigt så får vi den hjälpen är det bra, säger Bengt Andersson och ger fastighetsägarna ett råd.

– Något som är väldigt bra är om man har lite sand eller salt i beredskap. Vi har satt ut sandlådor på olika håll i kommunen, de kan man ta av. Sedan tycker jag att man ska tänka på de gamla som har det svårare att ta sig fram när det är halt, säger Bengt Andersson.

Från den 25 november har kommunen extra bemanning och två bilar står i ständig beredskap för att ta itu med eventuella snömassor.

Fyra extra traktorer hyrs in som förstärkning. Vid ett snöfall som ger minst 10 centimeter snö börjar man röja allmänna kommunikationsleder som till exempel vägar där busslinjer måste ta sig fram. Vid ett omfattande snöfall tar det enligt Bengt Andersson tre dagar att röja hela Trelleborg. Budgeten för vinterväghållningen ligger på 800000 kronor.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons