Trelleborg rensat från skrotbilar

Nu ska Trelleborg vara fritt från skrotbilar. Projektet är avslutat och avrapporterat till Länstyrelsen. Det blev bara 47 bilar som kördes till skroten.
Trelleborg • Publicerad 24 oktober 2002

- Det är färre än vi trodde, säger Greger Persson på Kommunal teknik. Inga av de bilar som anmäldes hit finns kvar längre, men det fylls på snabbt. Ursprungligen gjordes en uppskattning att det i en kommun av Trelleborgs storlek skulle finns 240 bilar på parkeringsplatser och ute i naturen. Länstyrelsen betalade ut 600 000 kronor till kommunen för att rensa kommunen på skrotbilar. Kostnaderna blev bara drygt 100 000 kronor för kommunen så nu kommer man att betala tillbaka knappt en halv miljon till Länstyrelsen. - Det finns ju inte så många platser där man kan gömma en bil i en kommun som Trelleborg, säger Greger Persson. I städningen fanns det två varianter, dels fallen där det fanns registreringsnummer eller chassinummer på bilen. Då tog representant för kommunen kontakt med ägaren och erbjöd en bortforsling av bilen om ägaren överlät bilen på kommunen. I sådana fall tillföll skrotningspremien kommunen, totalt 68 000 kronor. I det andra fallet fanns inget sätt att identifiera ägaren. Då kördes bilen bara bort. Kommunen har fått varierande skrotningspremier beroende på hur gammal bilen var, från 700 kronor för de bilar som var mindre än sju år gamla till 1700 för de äldsta bilarna. - Sedan finns det naturligtvis "naturbilar", säger Greger Persson. Där sätter vi en lapp på rutan så att ägaren hämtar bilen.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.