Trelleborg ratar billigare bussar

När Trelleborgs kommun ska ersätta två skolbussar som blivit för gamla, väljer man att upphandla tjänsten. Trots att det blir närmare en miljon kronor dyrare om året än att köpa in två nya bussar.
Trelleborg • Publicerad 18 november 2011
Foto: GUNANR LUNDMARK / SVD / SCANPIX

Bildningsförvaltningen har kommit fram till att det blir betydligt billigare att ersätta de uttjänta bussarna med nya, jämfört med att handla upp skolskjutsen för de två bussarna. 103 kronor billigare per mil, vilket motsvarar 947 000 kronor om året.

Men alliansen tror inte riktigt på resultatet i utredningen.

– Utredningen visar att det är väldigt stora skillnader, vi undrar om det verkligen kan vara så, säger Lars Mikkelä (M), ordförande i bildningsnämnden.

Bildningsnämnden beslutade att strunta i utredningen och istället ta fram underlag för att påbörja en upphandling av skolskjutsen gällande de två bussarna.

– Man har kanske missat något i utredningen. Vi vill se vad det kostar i en verklig upphandling och ge entreprenörerna en möjlighet att komma med anbud som vi kan ställa mot varandra. Visar det sig att det blir för dyrt kan vi avbryta upphandlingen, säger Lars Mikkelä.

Lars Mikkelä påpekar också att det inte finns några pengar för inköp av skolbussar i den investeringsplan som klubbats i fullmäktige.

Varför gjorde man en utredning om det ändå inte finns pengar till nya bussar?

– Egentligen ville jag göra en upphandling direkt, men det fanns andra som ville ha en utredning och jag ville inte köra över dem, säger Lars Mikkelä.

Ärendet föranledde en intensiv debatt på nämndens sammanträde. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade för att köpa in nya bussar och reserverade sig mot beslutet att starta en upphandling.

– Vi tycker inte att det är värt att gå vidare när utredningen har visat att det är så mycket dyrare. Och en upphandling kostar också pengar, säger Anna Andersson (S) som är förvånad över att man från alliansens sida struntar i utredningen som förvaltningen gjort.

– Det visar antingen att man inte har någon tillit till tjänstemännen, eller att utredningen bara var ett sätt att fördröja och skjuta upp beslutet, säger Anna Andersson.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.