Annons

Trelleborg och Ystad i stenhård konkurrens

Medan den ena myndigheten efter den andra väljer att satsa på Ystad i stället för Trelleborg går marknadskrafterna motsatt väg.
Trelleborg • Publicerad 20 april 2007

Under senare år har Trelleborg förlorat en rad strider till Ystad om var olika myndigheter ska satsa.

Samtidigt är Trelleborg en vinnare när det gäller marknadskrafterna. Unity Line har flyttat över en del av sin färjetrafik till Trelleborg från Ystad och Green Cargo, före detta SJ Gods, utreder just nu en eventuell flytt av sin järnvägstrafik till Polen från Ystad till Trelleborg.

Annons

Dessutom pekade nyligen Transportindustriförbundet, som organiserar företag inom godstransporter och logistisk i Sverige, ut Trelleborgs hamn som en av landets viktigaste, medan Ystads hamn inte fanns med på den prioriterade listan.

Medan de aktörer som gör marknadsbedömningar tycks välja Trelleborg framför Ystad gör de statliga och regional myndigheterna motsatta bedömningar.

– En stor nackdel för Trelleborg är att vi ligger för nära Malmö, säger Ulf Bingsgård (m), kommunalråd i Trelleborg.

Han gör bedömningen att myndigheterna i många fall tittar på kartan och ser att det är långt från Ystad till närmaste större ort när man beslutar sig.

– Man menar väl att det behövs något på Österlen för att även den delen av Skåne ska få chans till tillväxt, säger han. Ystad har ju fått bättre infrastruktur än Trelleborg också.

En annan orsak menar Ulf Bingsgård är att Trelleborg har varit för dåliga på att marknadsföra sig och se till att göra sin röst hörd när det gäller den här sortens beslut.

– Man har bara skickat något enstaka protestbrev och sedan suttit och väntat på beslutet. Det behövs mycket mer. Att man visar på vilka effekterna blir om verksamhet flyttas.

Ulf Bingsgård är självklart nöjd med att marknadskrafterna i stället satsar allt mer på Trelleborg.

– Det privata näringslivet tittar ju bara på var deras verksamhet fungerar bäst, statliga myndigheter har andra bevekelsegrunder, säger han.

Under 1990-talet förde trelleborgarna en hård kamp för att bevara så mycket av sjukvården som möjligt på Trelleborgs lasarett. Bland annat handlade det om BB.

Annons

I början av 1990-talet hotades BB i Trelleborg av nedläggning. En stor namninsamling med 13 000 underskrifter stoppade planerna den gången, men redan ett år senare aktualiserades hoten igen. Samtidigt diskuterades hur nybyggnaden av Trelleborgs lasarett skulle se ut och vilka verksamheter som skulle rymmas där. Till slut fick Trelleborg inte behålla sitt BB medan det finns kvar i Ystad.

Nästa gång det blev diskussioner om var resurserna skulle placeras handlade det om polisen.

Det nya polisområdet Södra Skåne skulle få en huvudort och kampen stod mellan Trelleborg och Ystad. Trots protester från Trelleborgs kommun, från det lokala polisfacket och från allmänheten i Trelleborg blev det Ystad som valdes som huvudort för polisen i Södra Skåne.

Efter polisen följde tingsrätten där den slutliga flytten från Trelleborg till Ystad går i sommar. Även i det fallet protesterade både kommunen och allmänheten i Trelleborg förgäves. Domstolsverket och regeringen beslöt till slut att det var Ystad man skulle satsa på.

Nu senast är det Försäkringskassan som drar ner i Trelleborg och satsar på Ystad där det blir ett lokalt centrum för administrationen.

Sammantaget är det en hel del tjänster på olika myndigheter och offentlig verksamhet som flyttats eller kommer att flyttas från Trelleborg till Ystad.

I hamnen i Trelleborg blir det dock mer jobb med ökad trafik på TT-Line och Scandlines linjer, Unity Lines nya linje samt eventuellt Green Cargo i framtiden.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons