Annons

Trelleborg näst sämst i Skåne

Enligt företagen i Trelleborg har kommunen det näst sämsta företagsklimatet i Skåne. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv.
Trelleborg • Publicerad 28 januari 2014

- Vi är medvetna om problemen, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg. Den nuvarande organisationen fungerar inte bra, därför har vi Moderater föreslagit att arbetsmarknadsnämnden ska ta över ansvaret för näringslivsfrågorna från Utvecklingsbolaget.

Resultatet för Trelleborgs del är det sämsta sedan 2002. Sedan 2008, då Trelleborg låg över riksgenomsnittet, har kurvan pekat brant neråt.

Annons

Kommunfullmäktigeledamöterna har också fått svara på samma frågor som företagarna. Inte heller politikerna tycker att samarbetet mellan kommunen och företagen fungerar särskilt bra, men är något mer positiva än företagarna.

Ulf Bingsgård är inte glad över att ännu en undersökning visar att Trelleborgs företagare inte tycker att kommunen sköter sig bra när det gäller näringslivsfrågorna. Det handlar både om kontakten med kommunen och om kommunens attityd gentemot företagen.

- En förklaring kan vara att frågorna skulle besvaras just som debaclet med Sjöviksvägens stängning var på tapeten, säger Ulf Bingsgård. Men där har vi ju tagit ett omtag nu.

Ulf Bingsgård är i alla fall glad för att kommunens initiativ med företagsfrukost i Parken blev en succé vid premiären häromveckan. Där får han medhåll av Torbjörn Karlsson, Socialdemokraternas kandidat till posten som kommunstyrelsen ordförande vid valet i höst.

- Det är ett gott initiativ, säger Torbjörn Karlsson. Men sent ska syndaren vakna. Och det räcker ju inte.

Torbjörn Karlsson menar att det behövs krafttag för att se till att företagarna i kommunen får det bemötande och den hjälp de kan förvänta sig av kommunen.

- Jag tror att vi Socialdemokrater har lättare att prata med företagen än alliansen, säger han.

En fråga där företagarna har en positiv bild av verksamheten är frågan om kommunen konkurrerar med företag. Där finns en uppåtgående trend i Trelleborg under ett antal år, även om kurvan viker nedåt svagt i den senaste enkäten.

Högst placerad kommun i Skåne blev Vellinge. Sämst blev Simrishamn.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons