Trelleborg mobiliserar inför stormen

Två decimeter snö och kraftiga vindar. Det var vad SMHI under gårdagen spådde att Skåne drabbas av under tisdagsdygnet. Så här rustar Trelleborg inför ovädret.
Trelleborg • Publicerad 18 mars 2013
Brandmannen Thomas Fernemar och kommunens bandvagn. Att rulla fram den var räddningstjänstens enda sätt att förbereda sig inför ovädret.
Brandmannen Thomas Fernemar och kommunens bandvagn. Att rulla fram den var räddningstjänstens enda sätt att förbereda sig inför ovädret.Foto: 
Foto: 

Snöröjning

Längs de större vägarna har Trafikverkets entreprenör inom driftsområde Söderslätt åtta ordinarie lastbilar som sköter plogningen. Utöver det har de möjlighet att kalla in extra förstärkning om det skulle behövas. På det mindre vägnätet kör traktorer.

– Vi är på banan och beredda. Nu har vi en lång säsong med snö bakom oss. Det är lite skillnad mot när det är första snön som kommer. Nu har vi kört igenom allting redan så det känns bra, säger Torbjörn Paulsson, arbetsledare inom driftsområde Söderslätt.

Hemtjänst i bandvagn

Kommunen har hyrt in en bandvagn med förare från Ystad, som ska kunna ta sig ut till äldre som hemtjänsten inte når. Under måndagen erbjöd socialtjänsten äldre att flytta in till ett boende under de närmaste dygnen.

Skolskjuts kan ställas in

Under tisdagen gäller 15-minutersregeln: om skolbussen inte har kommit inom en kvart får eleverna gå hem. Om skolskjutsar ställs in annonseras det på kommunens hemsida och på radio P4.4

Risk för strömavbrott

Redan under måndagen varnade Eon för att ovädret kan orsaka strömavbrott i Skåne.

-Det största problemet är kombinationen av storm och stora mängder snö, som också kan göra det besvärligt för våra montörer att komma fram om det blir fel på elledningar, säger Anders Klemedsson, driftchef på Eon Elnät.

Eon har därför ett antal bandvagnar i beredskap, och har kallat in fler montörer för att kunna åtgärda elavbrott.

Räddningstjänsten tar det som det kommer

Räddningstjänsten kan hjälpa ambulansen att ta sig fram. De kan också bistå kommunen med att nå sjuka som behöver medicin och hjälpa äldre som fastnat på grund av stormen.

Någon extra personal har inte kallats in på förhand, men kan lätt tas in om stormen blir kraftig.

-Det är svårt att hosta upp massa extra resurser. Vi har det vi har och tar det som det kommer, säger insatschefen Jörgen Rasmussen.

Bussbolag avgör om de ska köra

Varje bussbolag bestämmer själv hur länge de vill fortsätta köra.

-Men generellt går säkerhet alltid före tidtabell, säger Ulrika Mebius, informatör på Skånetrafiken.

Hon tror att avgångar kommer att ställas in på grund av ovädret, men kan inte säga vilka.

Tidningen kan utebli

Tidningsbärarna vidtog under måndagen inga speciella åtgärder inför ovädret. De har en katastrofplan som de följer när de inte kan ta sig fram till brevlådorna.

– Men kommer bara tidningen från tryckeriet till Trelleborg så borde buden kunna ta sig runt inne i stan. Det ska mycket till för att inte gångdistrikten ska få sina tidningar, även om det kan bli senare än vanligt, säger Anna Karin Andersson på Tidningsbärarna.

Ute i byarna kan det bli svårare. Om Tidningsbärarnas bilar inte kan ta sig fram på vägarna kör istället lastbilar ut och lämnar högar med tidningar på utvalda platser.

Den som inte får sin tidning kan ringa till Tidningsbärarna (0771-873035) och få veta om den är på väg, eller var det finns exemplar att hämta. Den informationen kommer också att läggas ut på företagets hemsida.

– Sen får man knata ut och hämta sin tidning på en av avlämningsplatserna, säger Anna Karin Andersson.

Så förbereder du dig

Om det blir strömavbrott gäller det enligt Malin Ekblad på kommunens säkerhetsenhet att ha batterier i ficklampan och levande ljus, varma filtar och mat som inte behöver tillagas nära till hands.

-Om du måste ut på vägarna, ta med en snöskyffel, reflexväst och mat, säger hon.

Kommunen uppmanar också sina invånare att hålla sig uppdaterade via SMHI och kommunens och trafikverkets hemsidor.

Martin Falkenby
Nina Lind
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.