Annons

Trelleborg laddar inför tidernas fest

En 22 meter lång tårta i Stadsparken, parad, folkdans, säckpipemusik och schlager. Trelleborgs 750-årsjubileum i helgen bjuder på många aktiviteter.
Trelleborg • Publicerad 28 juni 2007
"Är trelleborgarna partysugna finns det 15 000 ölburkar i vårt lager", berättar Mats Larsson som bar in den populära drycken i kylrummet.BILD: TOMAS NYBERG
"Är trelleborgarna partysugna finns det 15 000 ölburkar i vårt lager", berättar Mats Larsson som bar in den populära drycken i kylrummet.BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Det är snart fest i stan. Trelleborgs jättelika födelsedagskalas har planerats länge, nästan i två år.

– Det blir en fest för trelleborgarna. Det är därför vi bland annat valt Nanne Grönvall som artist. Hon har en bra bredd och tillhör artisteliten i landet, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (m) med ett brett leende.

Annons

Firandet sker på flera håll i centrum och jubileet kommer bland annat bestå av paraden, där ett 70-tal föreningar, flera musikkårer och många musikanter väntas delta.

Paraden med 1 600 deltagare startar vid Trelleborgen på lördag klockan 14 och drar genom city med Stadsparken som mål. Där bjuds det på en Drottningtårta, bakad av ett konditori i Landskrona.

Detta kaffekalas i jätteformat, som ska erbjuda barnen läsk, utgörs av en 22 meter lång tårta, som bakas med bland annat 500 ägg, 200 liter grädde och 70 kilo hallon. – Tårtan fraktas hit i kylbil och den kommer garanterat att skyddas från värme, försäkrar kanslichefen Jonny Sjöstedt.

Tårtan beräknas räcka till ungefär 4 000 personer.

– Förutom medlemmarna från alla föreningar och fyra marschorkestrar har en grupp musikanter som spelar säckpipa flaggat för att gå med i tåget, berättar kulturchefen Jörgen Flink.

Redan på onsdagen märktes att jubileet står för dörren. Två tält riggades på Stortorget. Det ena, som placerats parallellt med tingshuset, ska inrymma vänorterna. Där bjuds det på delikatesser och visas attraktioner från de respektive sex städerna. Det andra tältet på torget ska befolkas av schlager-entusiaster.

Det är där Danne Stråhed ska värma upp trelleborgare och andra jubileumsgäster på torsdagkvällen.

Mats Larsson lastar in en stor mängd alkohol i ett kylrum samtidigt som bänkar byggdes upp inne i tältet.

– Om trelleborgarna är partysugna finns det 15 000 ölburkar, berättar han medan han kånkade på flera flak.

Kommunalrådet Ulf Bingsgård vill även lyfta fram vänorternas gåva till Trelleborg.

Annons

– I stället för att Rådhuset fylls av fler kristallskålar har vi uppmanat våra vänorter att komma med var sitt träd, berättar han.

På fredagen vid 15.30 invigs planteringen av de sex växterna, som bland annat består av flera lindar, en blodbok och en rönn.

Träden ska placeras i närheten av de nyligen invigda portalerna i Stadsparken. Jubileet avslutas på lördagskvällen med ett fyrverkeri.

Det finns förstås sådant jubileumskommittén inte kan planera i förväg. Om det är sol eller regn till exempel.

Nu vill i alla arrangörerna att en önskan ska infrias: att trelleborgarna går man ur huse.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons