Annons

Trelleborg kvar på andra plats

Trelleborgs hamn ligger kvar på andra plats i Sverige när det gäller mängden gods som fraktas via hamnen. När det gäller trailers och lastbilar ligger Trelleborg däremot på första plats i landet.
Trelleborg • Publicerad 18 maj 2011
Trelleborgs hamn är fortfarande näst störst i Sverige.
Trelleborgs hamn är fortfarande näst störst i Sverige.Foto: Claes Nyberg

Det är statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) som redogör för antalet trailers och lastbilar som skeppats via de svenska hamnarna under 2010.

Statistiken visar att ungefär en fjärdel av alla lastbilar och trailers som skeppas via svenska hamnar går via Trelleborg. Just när det gäller det godset som rullar av och på färjorna är Göteborg akterseglat av Trelleborg.

Annons

Men när det gäller total godsmängd ligger Göteborg fortfarande ohotad etta med fyra gånger mer gods än Trelleborgs hamn. Det visar siffrorna som branschorganisationen Sveriges hamnar sammanställt.

Listan toppas av Göteborg med 43 miljoner ton gods. Tvåan Trelleborg ligger på 10, 8 miljoner ton och trean Malmö på 9,3 miljoner ton.

Vid halvårsskiftet i fjor såg det ut som om Malmö höll på att närma sig Trelleborg och kanske kunde hota om andraplatsen. I slutändan blev dock skillnaden mellan Trelleborg och Malmö ungefär som under 2009.

– Jag kan inte säga att det är något speciellt som hänt som gör att vi håller ställningarna som landets andra hamn, säger Agneta Nilsson, kommunikationsansvarig, Trelleborgs hamn.

Enligt Agneta Nilsson återhämtar hamnen hela tiden tappet från finanskrisen lite pö om pö.

– Vi ser en liten men stadig ökning över hela linjen, säger hon.

Den stora uppstickaren fjorårets statistik när det gäller godsmängden är landets nordligaste allmänna hamn, Luleå, som ökar från 6,4 miljoner ton 2009 till 9,3 miljoner ton gods under 2010 och tar sig förbi Helsingborg till en fjärdeplats i landet.

– Det beror på att våra huvudkunder LKAB och SSAB hade väldigt låga volymer 2009, säger Märta Ringbjer, tillförordnad hamnchef i Luleå. Under 2010 gick de tillbaka till sin vanliga kapacitet och dessutom fyllde de på lager som de tömt tidigare.

Märta Ringbjer tror inte att Luleå kommer att fortsätta öka under 2011.

– Nej, det blir nog en återgång till mer normala mängder, säger hon.

Martin Strandberg
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons