Annons

Trelleborg kan få spetsutbildning

Kvalificerad yrkesutbildning inom transport och logistik. Ska det bli början på att höja utbildningsnivån i Trelleborg och att säkra rekryteringen för transportföretagen i kommunen?
Trelleborg • Publicerad 19 april 2002

Om kommittén för kvalificerad yrkesutbildning i Stockholm säger ja i slutet av månaden blir det så. Trelleborgs kommun har, tillsammans med lokala företag, ansökt om att få starta en kvalificerad yrkesutbildning i transport och logistik. - Det handlar om att säkra en rekryteringsbas för framtiden, säger Ulf Arnshed på Danzas ASG. De flesta som arbetar på våra företag har startat på golvet och jobbat sig upp. Nu är det viktigt att säkra oss om att vi får folk för framtiden. Från och med årsskiftet kommer möjligheten att finnas att starta eftergymnasiala kvalificerade yrkesutbildningar vid sidan av högskolan. Dessa utbildningar ska planeras och genomföras i samarbete mellan kommun och näringslivet. Utbildningen ska tillgodose ett behov inom näringslivet. - De första studenterna från utbildningen kommer ut om tre år, säger Ulf Arnshed. Då hoppas vi att vi behöver anställa personal. Det finns liknande utbildningar på andra håll i landet, men det som är speciellt med den planerade utbildningen i Trelleborg är att även producerande företag är med i planeringen, inte bara transporterande. Numera har större producerande företag en omfattande intern logistik. Dessutom behöver de kunnande i logistik när de lägger sina beställningar. Enligt planerna ska 25 studenter tas in varje år. Utbildningens innehåll kommer att bli bl a IT, företagsekonomi, juridik, handels- och transporträtt.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons