Annons

Trelleborg kan få konkurrens av Ystad

Trelleborgs hamn kan få konkurrens på godstrafiken till och från Tyskland av Ystads hamn. Två rederier diskuterar med hamnen i Ystad om att starta färjelinjer Ystad-Mukran/Sassnitz.
Trelleborg • Publicerad 17 januari 2003

- Det rör sig dels om en linje Klaipeda-Ystad-Mukran, dels en Ystad-Mukran, säger Lars Börjesson, vd för Ystads hamn. I båda fallen skulle rederierna vilja köra de nya färjelinjerna med fartyg som tar både gods och passagerare. Enligt Lars Börjesson kan en anledning till att rederierna tittar på Ystad som svensk hamn vara att en hel del lastbilstrafik viker av från E4 vid Markaryd och åker direkt till Ystad istället för att fortsätta på E4 ner till Skåne. - Man tjänar cirka tio mil på det, säger Lars Börjesson. Ungefär 65 procent av trafiken till och från Ystads hamn tar den vägen. Några beslut om att linjerna mellan Ystad och Mukran ska starta är dock inte fattade. Leif Borgemark är vd för Trelleborgs hamn och säger att det är normalt med konkurrens. - En sådan här omfattande trafik som mellan Sverige och Tyskland är det många som vill vara med på, säger han. Trelleborgs hamn har under de senaste åren utökat sin trafik med linjer till Polen, där Ystad hamn har den stora trafiken. DFDS startade i höstas trafik Köpenhamn-Trelleborg-Gdansk i Polen och tidigare körde Polferries även en ren godslinje mellan Trelleborg och Swinoujscie i Polen. - Det finns också planer på att återuppta trafiken från Trelleborg till Swinoujscie, säger Leif Borgemark. Leif Borgemark är dock inte särskilt ängslig för eventuell konkurrens på Tysklandstrafiken från Ystad. - Vi har förstklassiga rederier som anlitar Trelleborgs hamn som Scandlines, TT-Line och DFDS. Det är en av de våra starkaste sidor, säger han. Under 2001 fraktades cirka fem gånger mer gods via Trelleborgs hamn än via Ystads.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons