Trelleborg kan bli årets mathuvudstad

För andra året i rad är Trelleborg i final i tävlingen om att bli mathuvudstad i Sverige.
Trelleborg • Publicerad 15 november 2011
Tomater i Dalköpinge. Arkivfoto.
Tomater i Dalköpinge. Arkivfoto.Foto: Thomas Löfqvist

Av alla kommuner som anmält sig till tävlingen har landsbygdsdepartementet tagit fram tio finalister. Förutom Trelleborg finns även Malmö och Tomelilla med från Skåne. Det övriga finalfältet består av Falköping, Gotland, Göteborg, Skellefteå, Vara, Växjö och Örebro.

Det är landsbygdsdepartementet med landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) i spetsen som bjuder in till tävlingen. I fjor var första gången som en mathuvudstad utsågs i Sverige och då vann Östersund bland 45 nomineringar.

I ansökan från Trelleborg räknade kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) upp en rad produkter som kommer från Söderslätt, som Maglarpsbullen, Finax bröd, tomaterna från Dalköpinge och köttet från Ugglarps slakteri. Vidare beskrev han bland annat Idala gård, Hallongården samt rökeriet i Smygehamn.

Regeringens expertråd håller som bäst på att läsa och begrunda finalisternas ansökningar för att komma fram till årets vinnare.

Om det räcker ända fram för Trelleborg denna gång avgörs den 24 november klockan 11.30. Då tillkännages vinnaren av Eskil Erlandsson.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.