Annons

Trelleborg inte lika bra som Vellinge

Vellingeborna har det bättre än Trelleborgarna på nästan alla punkter. Både antalet anmälda brott och antalet sjukskrivningar är till exempel högre i Trelleborg än i Vellinge.
Trelleborg • Publicerad 3 juli 2006

Det visar en sammanställning som gjorts av tidningen Fokus, där man tittar i olika register och jämfört statistiker för alla Sveriges 290 kommuner. Bland annat har man tittat på ekonomi, sociala förhållanden, miljö och kulturutbud.

Trelleborg hamnar på plats nummer 182, medan Vellinge kniper femteplatsen som en av Sveriges absolut bästa kommuner att bo i. Vellinge ligger bra till på många punkter och när det gäller antalet socialbidragstagare har Vellinge den lägsta siffran i hela Sverige.

Annons

Men det finns punkter där Vellinge ligger i lä. Trelleborg är bättre på jämnställdhet, har fler lärare per elev och priserna för småhus är lägre.

Det är bland annat miljöfrågorna och det höga antalet socialbidragstagare som har dragit ner snittet för Trelleborg.

– Det är klart att vi kan bli bättre på en del punkter. Just nu har vi satsat mycket på skolan och det kommer att märkas om några år. Men statistik visar ofta inte hela sannningen och man måste väga in andra aspekter för att kunna se helheten, säger Egil Ahl, kommunalråd i Trelleborgs kommun.

Flera av de kommuner som rankades högt ligger i Skåne. Lomma kommun toppar listan som Sveriges bästa kommun och Lund hamnade på tredje plats. Allra sämst i landet var Ljusnarsbergs kommun i Bergslagen och sämsta skånska kommunen var Bjuv, som hamnade på 284:e plats.

Sara Hasselskog

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons