Annons

Trelleborg har fått två nya tätorter

Trelleborgs kommun har fått två nya tätorter. Statistiken visar att Västra Tommarp och Kurland vuxit till tätorter sedan förra mätningen.
Trelleborg • Publicerad 16 juni 2011
Inflyttningen på Stavstensudde kan vara en orsak till att Kurland vuxit och blivit en tätort.
Inflyttningen på Stavstensudde kan vara en orsak till att Kurland vuxit och blivit en tätort.Foto: Torbjörn Carlson

Det är Statistiska centralbyrån som vart femte år går igenom landets småorter och tätorter för att se om någon vuxit eller minskat så mycket att de ska byta kategori. För att räknas som tätort måste orten innehålla minst 200 invånare och husen på orten får inte ligga längre än 200 meter från närmaste granne.

– Det är ju roligt att vi fått nya tätorter, även om jag misstänker att det inte är Kurland som vuxit utan Stavstensudde, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg. Det visar ju att Trelleborg fortsätter att utvecklas.

Annons

Stavstensudde/Kurland och Västra Tommarp hör till kommunens utvecklingsorter.

Sedan tidigare finns det elva tätorter i kommunen: Alstad, Anderslöv, Beddingestrand, Gislövs läge, Klagstorp, Simremarken, Skegrie, Smygehamn, Södra Åby, Trelleborg och Västra Vemmerlöv.

Fanny Johansson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons