Annons

Trelleborg gasar för fullt

Trelleborg har fått sin första gasmack. På torsdagen hölls invigningen av den pysande miljövännen.
Trelleborg • Publicerad 14 september 2007
Anders Nyman, chef för gasprodukter inom E.On stod bakom kommunalrådet Ulf Bingsgård (m) när han för första gången tankade kommunens nyinköpta gasbilar. bild: claes Nyberg
Anders Nyman, chef för gasprodukter inom E.On stod bakom kommunalrådet Ulf Bingsgård (m) när han för första gången tankade kommunens nyinköpta gasbilar. bild: claes NybergFoto: 

Med ett väsande tryckfall var tankningen igång. Kommunens inköpta gasbilar stod på rad för att få bränsle och strålande leenden prydde kommunpolitiker och E.On-representanter.

Trelleborgs första gasmack, lokaliserad vid Bilia, var officiellt i drift.

Annons

- Det här är en stor dag för Trelleborg. Vi får nya spännande drivmedel i tankarna, vitsade kommunalrådet Ulf Bingsgård (m) inför folksamlingen.

Bakom invigningen ligger dock månader av samtal och arbete. Gasmackar är nämligen en riskfull investering. Volvo har dragit tillbaka sina gasbilar eftersom de endast sålde 10000 bilar på elva år. Anledningen till den dåliga försäljningen ansåg biltillverkaren vara alltför få gasmackar i Sverige, med endast 82 gasmackar i juli i år. Samtidigt kan den miljövänliga etanolbilen tankas på cirka 900 platser i Sverige, vilket gör att många väljer etanolbil vid köp.

Att bygga en gasmack som sedan inte används är därmed ett riskscenarie för investerarna. Vilket har gjort att E.On samarbetat med kommunen för att få trygghet.

- Den här gasmacken kostar mellan fyra till fem miljoner kronor. Så det är en stor investering. Därför har E.On alltid en försiktig strategi när vi bygger gasmackar. Vi gör det aldrig såvida det inte finns ett åtagande från någon som tryggar en viss åtgång. Och i Trelleborgs fall var det kommunen som gick in och sa att de skulle köpa ett antal gasbilar, säger Mattias Hennius, informationsansvarig för E.On Gas. Sammanlagt 18 gasbilar är för tillfället inköpta av kommunen och inom tre år kommer antalet öka till 34 stycken.

För att ytterligare säkra användningen av gasmacken, och övergången till miljövänligare bränsle, ska kommunen även försöka få gasbussar till staden.

- Under nästa år hålls upphandlingssamtal med Skånetrafiken. Då vill vi enas om att stadsbussarna i Trelleborg blir gasbussar, vilka i så fall kan börja användas år 2009, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård. - Men jag tror även att allmänheten intresserar sig för gasbilar nu när det finns en gasmack i Trelleborg. Förut behövde man åka till Malmö eller Lund för att tanka och det var inte rimligt. Nu blir det lättare rent praktiskt, fastslår Ulf Bingsgård.

Lina Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons