Annons

Trelleborg går miste om försök med alkobom

Nästa försök med en automatisk alkobom som tvingar alla passerande att blåsa sker troligtvis inte i Trelleborgs hamn.
Trelleborg • Publicerad 23 april 2014
Den befintliga alkobommen.
Den befintliga alkobommen.Foto: 

Det står klart efter att Trafikverket beviljat 1,5 miljoner kronor till Motorförararnas helnykterhetsförbund (MHF) för ytterligare ett försök med en automatisk alkobom där alla förare måste blåsa.

MHF har tidigare testat den automatiska bommen i Göteborg och vill nu gå vidare med fler försöksorter.

Annons

– Det har hela tiden varit Trelleborg och Stockholm som varit mest aktuella för ett försök. Vi trodde att vi kanske skulle få pengar till två försök och i så fall hade vi gjort det på båda ställena. Nu måste vi välja ett av dem, säger Arne Winerdal, vd på MHF.

Förbundet för diskussioner med representanter både för frihamnen i Stockholm och Trelleborgs hamn, men enligt Arne Winerdal lutar det åt att det blir i Stockholm som försöket genomförs.

– Det beror delvis på praktiska skäl. Det är lättare att visa upp bommen för personer i riksdagen och regeringen om den finns i Stockholm, säger han och understryker att förhandlingarna inte är klara ännu.

Hur har intresset från Trelleborgs hamn varit?

– Vi har bra kontakter där, vi har pratat dels med hamnchefen, dels med säkerhetschefen. De gör kanske inte vågen direkt, men jag tror att det finns ett intresse, säger Arne Winerdal.

Tommy Halén, vd i Trelleborgs hamn, förstår att MHF väljer Stockholm framför Trelleborg.

– Om de vill påverka politiker så är Stockholm betydligt bättre än Trelleborg. Men vi är positiva till ett försök med bommen även här. Allt som kan bidra till att vi stoppar personer med fel promillehalt är fantastiskt bra, säger han.

Preliminärt är försöksperioden tänkt att pågå mellan augusti och december i år.

LÄS MER:

Enligt uppgift till Trelleborgs Allehanda har den befintliga alkobommen i Trelleborgs hamn inte fungerat på många år. Hamnens säkerhetschef Jim Leveau vet inte hur många chaufförer som stoppats för nykterhetskontroll sedan bommen installerades 2006. Läs hela artikeln om den befintliga bommen i onsdagens pappers- och e-tidning. E-tidningen hittar du här: http://eta.trelleborgsallehanda.se

Louise Löfgren
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons