Trelleborg får sitt första turisttåg

En förklädd gammal traktor, en Volvo 400 med två passagerarvagnar, kommer trafikera Trelleborgs gator i sommar. Men det är inte vilken traktor som helst. Trelleborg får nämligen sitt första turisttåg med det passande namnet Palmtåget i sommar.
Trelleborg • Publicerad 19 juni 2013
"Du kan kalla mig marknadsgycklare", säger Bo-Göran Andersson som har varit med och startat flera marknader i södra Skåne. Dessutom säljer han glass och munkar till marknadsbesökarna.
"Du kan kalla mig marknadsgycklare", säger Bo-Göran Andersson som har varit med och startat flera marknader i södra Skåne. Dessutom säljer han glass och munkar till marknadsbesökarna.Foto: Claes Nyberg

Bo-Göran Andersson, marknadsgycklare med många marknader och festivaler på cv:t, är mannen bakom idén. Han har varit med och startat flera marknader i södra Skåne, bland andra Smygefestivalen, Röstånga marknad, Sillamarknaden i Skanör och Sommarmarknaden i Vellinge.

- Vi tjuvstartade lite med tåget under Smygefestivalen och det var ju väldigt uppskattat. Alla turer var fullastade både lördagen och söndagen.

Tåget fick Bo-Göran Andersson köpa av Västerviks kommun efter att det trafikerat gatorna där under 25 års tid. Sedan tidigare har han Gåsatåget som går mellan Höllviken, Skanör och Falsterbo, och såg potential för tåget i Trelleborg. Därför slog Bo-Göran Andersson till innan våren kommit och innan Västerviks kommun hunnit ångra försäljningen. Efter ett ansiktslyft och lite ny färg är tåget nu färdigt att möta turisterna och guida dem runt Trelleborgs sevärdheter.

Tåget kommer utgå från Rådhustorget varje hel timma mellan 11 och 17 alla dagar i veckan. Efter Rådhustorget följer stationerna Stortorget, Trelleborgen och Sankt Nicolai kyrka.

- Hållplatserna kommer märkas ut med palmer. Kommunen ställer ut en palmkruka vid varje stopp, och där kommer också finnas tidtabeller. Turistbyrån jobbar nu med att ta fram en förinspelad skiva med guidning för den aktuella rutten, berättar Bo-Göran Andersson nöjt.

En tur runt Trelleborg med Palmtåget är helt gratis, vilket görs möjligt av de lokala företag som valt att sponsra tåget och som i gengäld får pryda passagerarvagnarna med sina loggor.

- Senare i sommar har jag tänkt att vi ska sätta in sparbössor i vagnarna där vi kan samla in pengar till det lokala föreningslivet eller annan välgörenhet, kanske till cancerfonden.

Bo-Göran Andersson kör inte tåget själv utan han har anlitat två pensionärer, Arne Kristensson och Olle Persson, ett par glada veterantraktorentusiaster som tycker det är kul att få köra en gedigen gammal Volvo 400. Även om tåget inte kommer upp i någon imponerande hastighet – maxfarten är 28 kilometer i timmen.

- Jag hoppar bara in ibland när det krisar. Det är riktigt kul eftersom man möts av så mycket glädje, säger Bo-Göran Andersson.

Den 24 juni klockan 11 invigs Palmtåget på Rådhustorget. Det bjuds på tilltugg och dricka innan kommunalrådet Ulf Bingsgård får den stora äran att köra premiärturen.

Ann Ekstrand
Lina Campbell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.