Annons

Trelleborg får inget nytt lasarettskök

Det kommer inte att byggas något nytt kök på Trelleborgs lasarett så som tidigare sagts. Planerna har lagts på is och i stället kommer det göras en ny upphandling av färdiglagad mat.
Trelleborg • Publicerad 8 november 2013
Trelleborgs Lasarett.
Trelleborgs Lasarett.Foto: Torbjrn Carlson

– Planeringen har dragit ut så mycket på tiden att köket inte skulle hinna stå färdigt till när det avtal vi har i dag går ut i mitten av nästa år. Vi riskerade att stå utan mat, säger regionrådet Katarina Erlingson (C).

Region Skåne har i dag avtal med företaget Eurest AB (tidigare Medirest) om matleveranser till Trelleborgs lasarett. I går beslutade regionstyrelsen att man ska göra en ny upphandling för färdiglagad mat de kommande fyra åren.

Annons

– Då har vi fyra år att tänka efter. Detta gäller inte bara Trelleborg utan hela Skåne. Det är troligt att vi behöver ta ett helhetsgrepp och överhuvudtaget titta på hur vi ska arbeta med mat i Skåne framöver, menar Katarina Erlingson.

Socialdemokraterna yrkade avslag på förslaget att upphandla maten och hänvisade till en motion som de lagt i regionfullmäktige där de föreslagit att varje sjukhusort ska ha ett tillagningskök.

– Vi har sett det som den borgerliga majoriteten har arbetat för som ett steg i rätt riktning. Tanken kring maten betyder mycket, både när det gäller tillfrisknandet för våra patienter men också som ett varumärke för Skåne. Att man nu gör en ny upphandling är att gå ett steg tillbaka, säger Rikard Larsson (S), andre vice ordförande i regionstyrelsen.

Det var i maj 2011 som Region Skåne presenterade visionen om framtidens måltider på sjukhus. Ett pilotprojekt inleddes på Trelleborgs lasarett och tanken var att bygga om det gamla lasarettsköket som stått oanvänt länge. Från början skulle det stå klart sommaren 2012. Men att bygga om det gamla köket visade sig kosta lika mycket som att bygga nytt vilket gjorde att planerna ändrades. Regionen beviljade 50 miljoner kronor till det nya köket. Men planeringen drog ut på tiden för att sedan stoppas helt.

– Vi kunde inte titta på en enskild lösning för Trelleborg utan var tvungna att se helheten för hela regionen, säger Ingemar Nilsson, direktör för Regionservice som ansvarar för maten till de skånska sjukhusen.

Region Skåne beviljade fem miljoner kronor till projektet "Måltidsglädje på sjukhus". Den största delen har gått till Skånes livsmedelsakademi som drivit projektet. Förutom planerna på ett lokalt tillagningskök i Trelleborg så har det bland annat arbetats fram en norm för patientmåltider, tagits fram menyplanering utifrån säsong och ett koncept bland annat för mellanmål till patienterna. Regionstyrelsen har också, i januari i år, beslutat om en ny måltidsstandard för hela Region Skåne.

– Det handlar om en långsiktig målbild, säger Ingemar Nilsson.

Projektet ska slutredovisas i december i år. Exakt hur man ska arbeta vidare är inte klart. Enligt Ingemar Nilsson kommer det ställas nya krav i den upphandling som nu ska göras. Han menar att det ska bli skillnad på maten jämfört med den som levereras i dag.

– Jag hoppas att den kommer upplevas både bättre och godare, säger han.

Maria Sällberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons