Annons

Trelleborg efter i utbildningsnivå

Få trelleborgare utbildar sig efter gymnasiet jämfört med resten av landet. Politikerna är överens om att det måste förändras, samtidigt har satsningen på Campus Trelleborg kommit av sig.
Trelleborg • Publicerad 15 juli 2013
Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Få trelleborgare utbildar sig efter gymnasiet. Bilden är tagen under ett högskoleprov.Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Trelleborg har relativt sett få invånare med utbildning efter gymnasiet. Allra störst skillnad jämfört med hela landet är det i hur många som har eftergymnasial utbildning i åldersgruppen 25 till 44 år. Bildningsnämnden har ett uttalat mål att höja utbildningsnivån och både oppositionen och de styrande är överens om att det måste ske. Men hur det ska gå till är de inte överens om.

I september 2009 drog satsningen Campus Trelleborg i gång på allvar när sjuksköterskestudenter fick chansen att läsa på distans på Högskolan Kristianstad. En satsning som är tänkt att göra högre studier mer lättillgängliga för trelleborgarna. Men efter det har inte mycket hänt. Det har talats i alla läger om att ta tillfället i akt när Centrum för rättspsykiatri blir färdigt i Mellanköpinge om några år, men oppositionen är kritisk till att inget händer och bildningsnämndens ordförande Lars Mikkelä (M) ser själv brister i förarbetet.

Annons

-Utvecklingen bromsades när vi slog i hop två förvaltningar till bildningsförvaltningen. Frågan har hamnat i skymundan. Vi måste sätta ett större tryck som politiker, säger han.

Socialdemokraternas oppositionsråd Catherine Persson var kritisk till sammanslagningen av förvaltningarna till skillnad från moderaterna och tycker att det är underligt att skylla på något man själv drivit igenom. Nu vill hon se tätare kontakter med lärosäten i närområdet.

-Det måste göras en ordentlig orientering av underlaget och vi måste lägga upp en tydlig strategi. Framförallt tycker jag att man bör satsa på psykiatri och kriminologi i samband med bygget av rättspysk. Åren kan inte bara gå, säger hon.

Oppositionen framhåller också att det handlar om att satsa tidigt i trelleborgarnas skolgång.

-Vi har under flera år försökt få in mer pengar till skolan, från förskola till gymnasieskola. Grunden är att alla ska klara målen, annars blir det otroligt svårt att komma vidare. Men alliansen har sagt nej till det, de satsar för lite, säger Catherine Persson.

Men Lars Mikkelä tror inte att mer pengar är lösningen. Istället vill han lyfta fram satsningen på ett systematiskt kvalitetsarbete och karriärtjänster där duktiga pedagoger ska få utökat ansvar. Till det sistnämnda har man fått stora delar av pengarna från Skolverket, även om en satsning nu planeras för att även ge vissa förskollärare den här chansen.

-Det här är ett långsiktigt arbete, vi ser inte resultaten av satsningarna ännu, säger Lars Mikkelä.

Maria Sällberg
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons