Annons

Trelleborg blir utan forskningsanläggning

Det blir ingen europeisk forksningsanläggning i Jordberga utanför Trelleborg. Det står klart sedan ESS Scandinavian bestämt sig för var man vill lägga den internationella forskningsanläggningen.
Trelleborg • Publicerad 11 februari 2002

Istället väljer ESS att fördjupa diskussionerna med Lunds kommun för en stor europeisk forskningsanläggningen. ESS styrgrupp väljer dock att hålla dörrarna öppna också för Landskrona, Höör och Svedala. Bakom ESS Scandinavia står forskare i Sverige, Danmark och Norge samt flera av de stora universiteten i regionen, bl a Lunds Universitet som är drivande i projektet. Avgörande för anlägningens placering har bland annat markens beskaffenhet varit. Dessutom har tillgänglighet i form av väg- och tågnät, närhet till tätort, högskolor och universitet samt flygplatser värderats. Lättillgänglighet i övrigt avseende boende, övernattning, rekreation mm är också faktorer styrgruppen har fäst vikt vid. Nu kommer arbetet att gå vidare och fördjupas kring den skånska intresseanmälan inför inlämnandet den 1:e maj samt presentation i Bonn i mitten av maj. European Spallation Source (ESS), som anläggningen kommer att heta, ska vara klar att tas i bruk år 2010 och kommer att ha ca 400 anställda.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons