Annons

Trelleborg blir del av Skånevård Sundet

Tretton förvaltningar blir som väntat tre i Region Skånes nya sjukvårdsorganisation. De nya förvaltningscheferna utses nästa fredag.
Trelleborg • Publicerad 5 april 2013

På torsdagen beslutade regiondirektör Jonas Rastad, som planerat, att genomföra sitt förslag till ny sjukvårdsorganisation, från den 1 maj. De tre nya förvaltningarna blir Skånevård Öst, Skånevård Sundet och Skånes Universitetssjukvård. Primärvården delas mellan de tre förvaltningarna.

– Den stora vinsten är att vi lägger grunden för samarbete mellan det som i dag kallas sjukhus och primärvården. I dag kan man bli runtskickad från primärvård till sjukhus och tillbaka. Det sätter hinder för en effektiv vård. Det ska bli lättare för patienterna att ta sig fram och navigera i apparaten, säger Jonas Rastad.

Annons

Sedan han lanserade sitt förslag har vissa undrat vad som händer med Psykiatri Skåne och Labmedicin Skåne som i dag är egna förvaltningar inom Region Skåne. Nu står det klart att Psykiatri Skåne ska tillhöra Skånevård Sundet och habilitering och hjälpmedel Skånevård Öst.

För Labmedicin Skåne diskuteras en annan lösning. Efter ett förslag från verksamheten undersöker man möjligheterna att koppla samman den allt mer it-baserade medicintekniken, exempelvis röntgen och dialys, med regionens it-enhet.

– Kanske kan vi skapa en it-enhet med ett annat uppdrag och faktiskt synliggöra den i vårdorganisationen, säger Jonas Rastad.

Psykiatrin kommer fortfarande att vara intakt som organisation för hela Skåne, även om den får en ny struktur ovanför. Habilitering och hjälpmedel ska tillhöra Skånevård Öst för att den storleksmässigt passar in där, enligt Rastad.

Vilka som ska leda Skånevård Sundet och Skånevård Öst blir klart nästa fredag efter intervjuer med ett urval av de 19 sökande och facklig samverkan. Flera av dagens sjukhuschefer har sökt, bland andra Ewald Ornstein i Hässleholm och Matz Widerström i Ystad.

De som inte får någon av de nya tjänsterna kan söka tjänsterna som divisionschefer. Inom primärvården blir det tre divisionschefer, men för sjukhusvården är det ännu inte klart hur många divisionscheferna blir. Skånes universitetssjukvård kommer att ledas av dagens chef för Skånes universitetssjukhus, Jan Eriksson.

I höst ska klinikstrukturerna ses över. Först i det skedet kan personalen påverkas mer direkt.

– Vi har för dåliga patientprocesser. Personal ägnar för mycket tid åt onödor, som att leta efter dokument. Vi ska överföra den effektivisering vi gör inom administrationen till vården.

Onödor betyder onödiga saker och är ett uttryck som Jonas Rastad fångade upp under sin tid som landstingsdirektör i Västerbotten.

Martin Falkenby
Ingela Rutberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons