Annons

Trelleborg blev utan starrpengar

Regionstyrelsen väntades klubba igenom ett förslag som bland annat gav Trelleborgs lasarett flera miljoner kronor till starroperationer. Till mångas förvåning ändrade den borgerliga majoriteten förslaget i sista stund. Därmed fick Trelleborgs lasarett skrota sina planer.
Trelleborg • Publicerad 13 maj 2011
Trelleborgs lasarett.
Trelleborgs lasarett.Foto: 

Antalet patienter som behöver opereras för grå starr ökar i Skåne och väntetiden är lång. En politisk enighet över partigränserna i vårdproduktionsberedningen föreslog därför att ge 6,3 miljoner kronor extra till ögonsjukvården under 2011. 62,5 procent skulle gå till Landskrona lasarett och deras existerande ögonsjukvård. För resten skulle Trelleborgs lasarett få bygga upp en ögonsjukvård motsvarande 300 starroperationer. Men förslaget ändrades i sista stund. En ändring som Socialdemokraterna fick reda på först när mötet skulle börja.

– Förslaget minskades med en tredjedel och Trelleborg fick inga pengar, säger Ingrid Lennerwald (S) som varit med och tagit fram beredningens förslag.

Annons

Hon är mycket upprörd över, enligt henne, majoritetens svek mot den politiska överenskommelse som fanns om ökat antal ögonoperationer.

Pia Kinhult (M), ordförande i regionstyrelsen, ser det inte som att de skurit ner förslaget med en tredjedel, utan att de avvaktar hur nästa år utvecklas. Då införs nämligen lagen om valfrihet inom vård och omsorg, där patienterna får välja vart de får sin vård.

– Att beredningen föreslår en sak och vi beslutar om något annat är ingen stor grej. De har svarat på en fråga, men vi har ett större helhetsperspektiv. Det vore ansvarslöst att starta en ny verksamhet i Trelleborg innan vi vet hur nästa år blir, säger Pia Kinhult.

Ingrid Lennerwald tycker inte att det skötts snyggt. Först går majoriteten ut med att de satsar extra miljoner på ögonsjukvården. Sedan drar de tillbaka pengar och flyttar dem till nästa år.

– Då gör de väl ett nytt nummer nästa år om att de satsar extra miljoner, säger Ingrid Lennerwald.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Fredrik Höij
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons