Trelleborg blev hans räddning

Det kunde ha slutat med döden. Så beskriver Niklas den period som han var utskriven från ett av Skånes metadonprogram. Hans räddning kom när han ringde upp en sjuksköterska i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 14 april 2011
På torsdag presenteras statens missbruksutredning. TA har pratat med den ansvariga utredaren, en före detta missbrukare och besökt Trelleborgs egna metadonmottagning. Annika Håkansson som tillsammans med Benny Dahlqvist står för den dagliga driften av kliniken betonar att det är viktigt att skapa en stämning av tillit och ärlighet bland patienterna.
På torsdag presenteras statens missbruksutredning. TA har pratat med den ansvariga utredaren, en före detta missbrukare och besökt Trelleborgs egna metadonmottagning. Annika Håkansson som tillsammans med Benny Dahlqvist står för den dagliga driften av kliniken betonar att det är viktigt att skapa en stämning av tillit och ärlighet bland patienterna.Foto: Claes Nyberg
Att det skulle vara särskilt mycket metadon eller Suboxone som läcker ut på gatan tror inte Pelle. – Alla behöver sin dos annars faller man tillbaka. Och då visar det sig i urinprovet och man blir utskriven.
Att det skulle vara särskilt mycket metadon eller Suboxone som läcker ut på gatan tror inte Pelle. – Alla behöver sin dos annars faller man tillbaka. Och då visar det sig i urinprovet och man blir utskriven.Foto: Claes Nyberg

Niklas som idag är i femtioårsåldern började med hash och amfetamin någon gång mellan sjuan och åttan. I början av tjugoårsåldern var han tung heroinmissbrukare.

– Sen rullade det på, berättar han.

I 14 år betydde varje dag abstinens och en ny jakt på pengar för att få ihop till den dagliga dosen heroin. Ibland åkte han i fängelse men oftast lyckades han hålla sig undan. Men en dag i början av nittiotalet tog han ett livsavgörande beslut. Några bekanta till honom hade börjat på metadonprogrammet och det verkade gå bra. Han fick själv en remiss av en läkare.

– Jag gick runt och funderade på det in i det sista. Jag visste att det var en tung behandlingsmetod och att det skulle betyda slutet på det liv som jag hade.

Han följde programmet och höll sig borta från heroinet men efter åtta år fick han återfall och blev utskriven.

– Det var döden, att bli utskriven var en katastrof.

På den tiden innebar det att man inte kunde ansöka om en ny plats på två år. Idag är den tiden tre månader. Men Niklas överlevde och efter två år fick han plats i ett nytt metadonprogram. Men många av hans vänner hade inte samma tur.

– Det finns ju vård för det här men det är jättelånga köer och folk dör som flugor. Någon vårdgaranti finns inte på kartan när det gäller oss.

Själv har han provat ett flertal andra behandlingsmetoder men inget har hjälpt. Det enda som fått honom att avstå är metadonet.

– Utan det hade jag inte varit här idag. Jag känner ingen aktiv missbrukare i min ålder som är i livet och utan metadonet faller jag tillbaka. För mig finns det ingen annan utväg.

När Niklas påbörjade metadonprogrammet fanns det bara två i hela landet och man var tvungen att ha haft ett dokumenterat missbruk i minst fem år. Idag ligger ribban på ett år.

– Fem år är alldeles för länge. Men ett år tycker jag är för kort tid. Man måste ha provat alla andra vägar först. Metadonet är ju fortfarande tungt beroendeframkallande.

För ett halvår sedan hände det igen som inte fick hända. Niklas blev utskriven.

– Jag blev av med min lägenhet och föll tillbaka i missbruk.

Med långa köer till metadonprogrammen i Lund och Malmö såg framtiden dyster ut. Räddningen kom istället oväntat från Trelleborg. Ett samtal till en sjuksyster på metadonprogrammet upplyste honom att de sedan sommaren tog in missbrukare från hela Skåne.

– Jag hade ingen aning. Jag pratade med honom på torsdagen och på måndagen var jag inskriven. Nu är jag nöjd med livet. Jag har lägenhet och trivs i Trelleborg.

Martin Strandberg
Ossian Sandin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.