Trelleborg bland de bästa på strokevård

Lasarettet i Trelleborg är enligt en ny rapport bland de bästa i landet på behandling och bedömning av patienter som fått stroke.
Trelleborg • Publicerad 1 november 2011
Foto: 
Foto: 

Rapporten är gjord av Riks-Stroke, ett nationellt kvalitetsregister över svensk strokevård. Bedömningen bygger på tolv olika kriterier, bland annat behandlingen under och efter sjukhusvården, samt hur nöjda patienterna är.

Trelleborg rankas högt i samtliga mätbara kategorier, men får särskilt gott omdöme när det gäller hur många som är nöjda med det akuta omhändertagandet.

– Vi har satt strokevården i fokus och det har gett resultat. Många har varit inblandade i det arbetet och ska ta åt sig äran, säger Towa Jexmark, chef för verksamhetsområde medicin på Lasarettet Trelleborg.

75 sjukhus över hela Sverige deltar i kvalitetsmätningen. Den enhet som fick allra bäst omdöme och utnämnandet "Årets strokeenhet 2010" var Umeå Strokecenter vid Norrlands universitetssjukhus. Förutom Trelleborg får även Akademiska sjukhuset i Uppsala, Alingsås lasarett, Värnamo sjukhus och Oskarshamns sjukhus omnämnande för "God strokevård".

På Lasarettet Trelleborg använder man kvalitetsregistret Riks-Stroke kontinuerligt för att se hur bra vården är. Det gör man genom att plocka ut olika resultat för att se vad man gör bra eller dåligt. Och målet framöver är att bli ännu bättre. Sedan i september har lasarettet en ny vårdavdelning, avdelning 9, med inriktning mot stroke och neurologi. Och en ny mottagningsform kan vara på gång redan i slutet av året.

– Målet framöver är att jobba bättre med uppföljningen tre och tolv månader efter att man fått en stroke. Vi tittar mycket på det internt och man kan koppla en mottagning till avdelning 9, säger Towa Jexmark.

Louise Cronholm
Magnus Aspegren och Louise Cronholm Löfgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.