Annons

Trelleborg - bara början

Uppfinningsrikedomen kring en ny stadsslogan för Trelleborg är nästan lika stor som behovet.
Trelleborg • Publicerad 30 april 2010
Foto: 

Stadsslogans, som jag skrev om förra veckan, är ett engagerande kapitel. Humorgänget Cirkus Kiev i P3 har genomfört sin omröstning till Trelleborgs fromma, och resultatet blev som vi befarat: "Trelleborg - härifrån tar du färjan."

Men vi kan bättre, eller hur? Inte minst våra läsare. Eva-Kajsa Johansson formligen sprutar ur sig slogans. Eller om det är det att hon inte kan bestämma sig. Hon föreslår såväl "Det börjar med Trelleborg" som "Trelleborg - alltid först" och "Palmer och sand - början på vårt land".

Annons

Ja, varför inte "Trelleborg - nu börjas det igen!"

Det där med landets början har många gått loss på. Exempelvis Ylva Ekstrand från Fru Alstad. Hon berättar att hon satt på en kurs och det blev den vanliga presentationsrundan där alla skulle säga var de kom ifrån (somliga tror att i helvetet, där sitter man i en enda evig loop av presentationsrundor och varje gång måste man presentera sig på ett nytt sätt, annars tvingas man vara med i helvetets version av "Idol"). Och var kom Ylva ifrån, då? "Där Sverige börjar", sa hon utan att blinka.

Huruvida Sverige börjar eller slutar i Trelleborg, det tvistade redan de gamla grekerna om. Det var då man kom fram till devisen "de gustibus non est disputandum". Alltså, i smakfrågor skall man ej tvista. Lustigt nog är det en latinsk översättning som helt tappade vad grekerna egentligen kom fram till.

Signaturen Kjell spinner också på det där med början och slut: "Trelleborg, Sveriges ända mot Kontinenten."

Hela tre friska alternativ lämnas av signaturen Löparen: "Den seriösa: Trelleborg - här börjar Europa! Den pretentiösa: Trelleborg - söderns pärla. Den verklighetsförankrade: Trelleborg - sydkustens sorg."

Tss... Vad tråkiga somliga kan vara. Och då har vi inte ens nämnt signaturen Okners "Trelleborg – staden där alla luktar tång."

Jag tycker man kan vara piggare. Samtidigt som det är svårt att förtiga att stan har en viss... boquet. Vad sägs om "Trelleborg – tången får man på köpet!"

I veckan har också ett öppet mål missats. Närliggande Bara har ju chans på en riktig klassiker. Men dess värre är "Bara – inte så bara" ingen officiell slogan. När Bara i dagarna valde en ny välkomstskylt gav kommunen stränga order om att undvika ordvitsar. Det blev istället det bara i rimlig mån upphetsande "upplevelser för alla." Så går det när kommuner ska vara med på ett hörn. Även Vara kommun missar med sin "Vara – nära till allt." I stället för "Här kan du bara Vara" eller "Varas olidliga lätthet."

Tack för alla goda förslag, som härmed överlämnas till offentligheten. Jag hade förstås väntat mig någon skabrös variant typ "Trelleborg - vi gör det med gummi". Men det har läsekretsen hållit sig för god för. Vad det nu skulle vara bra för.

Maria Bengtsson
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons