Annons

Trelleborg AB får böta 258 miljoner kronor

(Uppdaterad 15.10) EU-kommissionen bötfäller Trelleborg AB med 24,5 miljoner euro eller cirka 258 miljoner kronor. Kommissionen menar i sitt beslut att ett av Trelleborgs franska dotterbolag varit med i en olaglig kartell för oljeslangar.
Trelleborg • Publicerad 28 januari 2009
EU-kommissionen bötfäller Trelleborg AB med 24,5 miljoner euro. Arkivbild: Tomas Nyberg
EU-kommissionen bötfäller Trelleborg AB med 24,5 miljoner euro. Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

- Vi har ännu inte fått beslutet i sin helhet utan bara ett kort meddelande, säger Mikael Sjöblom, pressansvarig på Trelleborg AB. Därför kan vi i dagsläget inte säga vad vi kommer att göra med anledning av beslutet och om vi ska överklaga.

Det var i samband med en resa i USA som två av det franska dotterbolagets chefer anhölls. De dömdes senare till fängelse och dryga böter efter att de erkänt sig skyldiga till olagligt prissamarbete.

Annons

Även ett annat dotterbolag till Trelleborg AB, i USA, är misstänkt för kartellsamarbete när det gäller både oljeslangar och marina fendrar.

Den tidigare vd:n i det bolaget har erkänt sin medverkan i brottslig kartellverksamhet.

Sammanlagt befarade Trelleborg AB att böter och andra kostnader i samband med kartellerna i Frankrike och USA skulle äta upp det mesta av koncernens resultat före skatt för 2006, som låg på nästan 1,2 miljarder kronor.

Efter EU-kommissionens beslut ser det dock ljusare ut för Trelleborgs-koncernen.

- Nu gör vi bedömningen att de sammanlagda kostnaderna hamnar kring en halv miljard kronor, säger Mikael Sjöblom.

Bedömningen är dock fortfarande osäker eftersom USA:s justitiedepartementet ännu inte fattat något beslut om eventuella böter för det amerikanska dotterbolaget.

I ett pressmeddelande säger vd Peter Nilsson att det är bra att EU-kommissionen nu fattat sitt beslut.

- Konkurrensöverträdelser är naturligtvis helt oacceptabelt. Vi har vidtagit kraftfulla interna åtgärder för att minimera risken för att sådant här ska hända igen, säger Peter Nilsson.

Förutom justitiedepartementet i USA och konkurrensmyndigheten i EU har även konkurrensmyndigheterna i Storbritannien och Japan deltagit i utredningarna om de misstänkta kartellerna.

Trelleborg AB:s aktiekurs steg rätt rejält på Stockholmsbörsen efter beskedet.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons