Annons

Trelle ska bli Sveriges största rondellhund

Rondellhundarna håller på att försvinna, men i Trelleborg återuppstår fenomenet under sommaren. Elever ska med hjälp av konstnären Lars Vilks bygga Sveriges största rondellhund.
Trelleborg • Publicerad 18 mars 2007
Stadsträdgårdsmästare Göran Larsson, konstnären Lars Vilks, byggläraren Christer Johannesson och bildläraren Ulf Söderstrand letade i fredags en lämplig plats att placera jättehunden Trelle på. Till slut enades man om en plats bredvid rondellen i slutet av Hedvägen.Bild: Claes Nyberg
Stadsträdgårdsmästare Göran Larsson, konstnären Lars Vilks, byggläraren Christer Johannesson och bildläraren Ulf Söderstrand letade i fredags en lämplig plats att placera jättehunden Trelle på. Till slut enades man om en plats bredvid rondellen i slutet av Hedvägen.Bild: Claes NybergFoto: 

Han heter Trelle och ska under hela sommaren få folk att fundera över hur stor en rondellhund egentligen kan bli. Upp till åtta meter, om man får tro konstnären Lars Vilks.

– Det blir den magiska slutpunkten på det här fenomenet med rondellhunda som man närmast kan likna vid en folkrörelse, där både vanligt folk och konstnärer har engagerat sig, konstaterar Lars Vilks som ska hålla i projektet tillsammans med Bastionskolan.

Annons

I fredags pinkade Trelle in sitt revir med hjälp av Trelleborgs stadsträdgårdsmästare, två gymnasielärare och Lars Vilks. Efter lite överläggningar bestämdes det att Trelle ska byggas vid rondellen på Hedvägen, där han kan stå och vädra mot Bilprovningen, Sysav och industriområdet. I själva rondellen får han däremot inte stå.

– Det är en bra idé, men vi har redan beställt och planerat blommor och annan utsmyckning i rondellerna, förklarar stadsträdgårdsmästare Göran Larsson. Projektet, som föddes som en idé på en kafferast på Bastionskolan, har flera dimensioner. Bygg-, teknik- och estetelever ska få jobba tillsammans med ett kreativt projekt.

– Det är första gången vi jobbar gränsöverskridande i så här stor skala, säger bildläraren Ulf Söderstrand, en av de drivande. Vi tycker det är viktigt att eleverna får använda sin kreativitet och det här projektet har många infallsvinklar.

Först ska teknikeleverna beräkna hur en så stor rondellhund ska kunna byggas på ett stadigt sätt. Här kommer hållfasthetsläran väl till pass. Sedan är det dags för byggeleverna att skapa en stomme som ska hålla i ur och skur.

– Det måste göras enligt konstens alla regler. Den kommer säkert att få utstå en del och vi kan inte ta några risker, säger Lars Vilks.

Utifrån stommen ska sedan rondellhunden få sitt alldeles personliga utseende.

Trelle ska stå klar att invigas när skolan slutar i juni. Därefter får han stå och vakta vid sin rondell under hela sommaren som ännu ett inslag i jubileumsyran.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons