Annons

Trelle har pinkat in sitt revir

Med ett fyrfaldigt voff invigde Ulf Bingsgård och ett antal gymnasieelever jättehunden Trelle.
Trelleborg • Publicerad 4 juni 2007
"En god kommun lyssnar på sina invånare. Därför har vi satt två stolar på Trelles rygg, så att kommunen och medborgarna kan sitta däruppe och föra en dialog", förklarade konstnären Lars Vilks i sitt invigningstal av jättehunden. @08 Bildbyline:BILD LOUISE VOLL ERCOLINO
"En god kommun lyssnar på sina invånare. Därför har vi satt två stolar på Trelles rygg, så att kommunen och medborgarna kan sitta däruppe och föra en dialog", förklarade konstnären Lars Vilks i sitt invigningstal av jättehunden. @08 Bildbyline:BILD LOUISE VOLL ERCOLINOFoto: 

Fyllehundar, hundkex, valpar och alla sorters byrackor fyllde gräsmattan vid Hedvägens rondell på måndagsförmiddagen.

– Det här handlar inte bara om hunden Trelle, utan mer om processen bakom hur den kom till, sade Ulf Bingsgård. Att så många gymnasielinjer har kunnat samarbeta om detta projektet föder nya idéer.

Annons

Byggeleverna hade gjort en egen liten minihund, naturvetarna hade tagit fram fyllehundens egen molekyl, restaurangeleverna fyllde på faten med roliga hundkex och esteteleverna Simon Böös, Filip Olin och Elias Johansson gläfste fram en kaxig version av You aint nothing but a hound dog. Många åskådare tog chansen att klättra upp på Trelles rygg.

– Vi har satt två stolar på ryggen, för att symbolisera dialog. Kanske uppstår den mellan kommunen och medborgarna där uppe, färklarade Lars Vilks.

Materialet till Trelle kommer från en skola i Malmö där en kemisal revs. Takstolarna togs om hand av företaget Byggagnat i Trelleborg som sedan skänkt det till skulpturen.

– Det är kul att eleverna har fått bygga med sånt här material och inte bara bygga nytt, tycker Ingrid Andersson från Byggagnat. Efter sommaren borde man flytta hela skulpturen till Stavstensudde. Där hade den passat fint, tycker hon.

Birgitta Lindvall och valpen Millie, 8 veckor, var några trelleborgare som synade trähunden på invigningen.

– Ja, vacker är den ju inte, men det är ju å andra sidan inte det man förväntar sig när Lars Vilks är inblandad. Men den väcker ju uppmärksamhet, tyckte hon.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons