Annons

Tredje vådaskottet i höst

För tredje gången nu i höst har en händelse med ett vådaskott inträffat på Söderslätt. Den här gången är det Carina Lindholm som bor på Stavstensudde som säger att hon höll på att träffas av ett vådaskott vid Maglarps skyttecentrum 20 september.
Trelleborg • Publicerad 24 oktober 2009
Foto: 
Carina Lindholm gick här när hon upplevde att hon var nära att träffas av ett vådaskott från skjutbanan.
Carina Lindholm gick här när hon upplevde att hon var nära att träffas av ett vådaskott från skjutbanan.Foto: 

TRELLEBORG. – Det var jag och min man som var ute och gick. Vi bor längst ned på Stavstensudde och störs inte alls av buller från skjutbanan, berättar hon. Så jag har inget emot skjutbanan av den anledningen och har inte heller skrivit på protestlistan som cirkulerat här.

Paret gick på Hövdevägen och skulle just gå vidare ner mot Maglarpsrondellen när de båda hörde ett vinande ljud.

Annons

– Jag såg också en kula som fladdrade förbi på kanske tre meters håll. I huvudhöjd. Jag blev skakig efteråt, berättar Carina Lindholm.

Enligt Carina Lindholm syntes skottet fara förbi, vilket tyder på att hastigheten inte kan ha varit lika hög som för en kula som kommer direkt ur ett vapen.

– Det måste ha varit en rikoschett, har jag tänkt efteråt.

Carina Lindholm har anmält det inträffade både till fritidsnämnden och till polisen. Polisen har valt att lägga ned förundersökningen med motiveringen att det inte finns några förutsättningar för att brott ska kunna styrkas.

Fritidsnämnden i Trelleborg tog upp saken på sitt senaste sammanträde, i tisdags. Nämnden beslöt att lägga ärendet till handlingarna, med hänvisning till att polisutredningen avslutats.

– Banan har nyligen besiktigats av en oberoende besiktningsman, säger Bengt Larsson, servicechef på fritidsförvaltningen. Den fick inga anmärkningar.

I och med att banan är besiktigad och godkänd och polisutredningen nedlagd ser Bengt Larsson små möjligheter för fritidsförvaltningen att gå vidare med ärendet.

– Jag kan inte heller påminna mig att det var några incidenter med säkerheten tidigare, säger han.

Lars Hedin i Trelleborgs jaktskytteklubb var ute på banan vid händelsen.

– Man sköt inte på älgskjutbanan då, säger han. De enda som sköt var svartkrutsskyttarna.

Annons

Lars Hedin menar att det är teoretiskt omöjligt att en kula skulle ha kunnat passera vågrätt uppe på vägen.

– För att en kula ska komma över vallen måste den skjutas nästan rakt upp och då borde den falla rakt ned också. Min enda förklaring är att en sten i vallen träffats av ett skott och studsat upp, säger han.

Carina Lindolm tycker numera att det är obehagligt att gå vid skjutbanan. Hon menar också att hennes upplevelse rimmar illa med tankarna på en utbyggnad med upp emot 1 300 nya bostäder på Maglarps strand, invid Stavstensudde.

– Det kan inte gå att kombinera den utbyggnaden med skjutbanan, säger hon.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons