Annons

Tredje dagen i det nya jobbet

För att bli polis räcker det inte med att gå på Polishögskolan. Aspiranttiden ute i ett polisområde är en viktig tid när alla studenternas teoretiska kunskaper ska passas ihop med verkligheten. Ut ska det komma en färdig polis när de sex månaderna är slut.
Trelleborg • Publicerad 20 februari 2008
Tecknen ska var tydliga. Dusica Dannegård är en av de två aspiranter som nu tjänstgör på närpolisen i Vellinge de närmaste fem veckorna. Bild: Claes Nyberg
Tecknen ska var tydliga. Dusica Dannegård är en av de två aspiranter som nu tjänstgör på närpolisen i Vellinge de närmaste fem veckorna. Bild: Claes NybergFoto: 
Mats Jennby är instruktör för Martin Jönsson, till vänster, och Dusica Dannegård, till höger. De teoretiska kunskaperna ska nu kompletteras med praktiska. Bild: Claes Nyberg
Mats Jennby är instruktör för Martin Jönsson, till vänster, och Dusica Dannegård, till höger. De teoretiska kunskaperna ska nu kompletteras med praktiska. Bild: Claes NybergFoto: 

Jag funderade länge innan jag sökte till polisutbildningen, berättar Dusica Dannegård, en av de två polisaspiranter som började i Polisområde Södra Skåne i måndags. Jag har barn så jag hade ju inte bara mig själv att tänka på. Det krävdes att jag funderade extra.

Hon är en av de två aspiranter som just nu tjänstgör i Närpolisområde Vellinge. Mats Jennby ska vara deras instruktör de närmaste fem veckorna.

Annons

- Vi letar efter en balans hos personen, säger han. En polis ska kunna anpassa sig till olika situationer.

Även Martin Jönsson tänkte efter noga innan han sökte till polisutbildningen.

- Det är ingen pojkdröm för mig, berättar Martin Jönsson. Jag tjänstgjorde i Kosovo och efter det började jag fundera. Där var det inte som detta, men i delar är det liknande. - Jag pratade med poliser innan, säger Dusica Dannegård. De berättade om ett omväxlande jobb med stora utvecklingsmöjligheter. När jag hade bestämt mig började jag hårdträna för provet.

På onsdagen var de först i Malmö tillsammans med Mats Jennby för att lära sig hitta i olika miljöer, i polishuset på Davidshallstorg, På Universitetssjukhuset MAS, hur det ser ut i olika miljöer, vilka koder som gäller och vilka telefonnummer som behövs.

- Min familj var bara positiv när jag bestämt mig, säger Martin Jönsson. Min sambo har stöttat mig hela tiden.

Både Dusica Dannegård och Martin Jönsson vill stanna inom polisen på Söderslätt. Båda vill till utryckningen i Trelleborg.

- Det är bra att börja där, säger Dusica Dannegård.

- Man måste tänka på hur man beter sig, säger Martin Jönsson. Vad det betyder. Förhoppningsvis ser instruktören om man gör fel så man kan rätta till misstagen. Det tar tid att lära sig läsa situationer och se de små signalerna.

- Alla förtjänar respekt, säger Dusica Dannegård. Det gäller att ta dem på rätt sätt och då är det skönt att ha Mats i bakgrunden.

Båda är införstådda med de obekväma arbetstiderna men båda är vana sedan tidigare jobb.

Annons

- Jag trivs med det, säger Martin Jönsson.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons