Tre poliser lämnar Trelleborg

Tre poliser flyttar från Trelleborg till Malmö och en har flyttat till polisområde södra Skåne. Sju poliser från södra Skåne, främst Trelleborg, sökte men mindre än hälften fick som de ville.
Trelleborg • Publicerad 15 oktober 2003

I somras hotade en stor del av personalen på polisens utryckningssektion att lämna Trelleborg och flytta över till Malmö. Efter den senaste placeringsrundan står det klart att effekterna blev begränsade. Poliser kan söka placering två gånger om året, en gång på våren och en gång på hösten. - Det har varit en trög tillsättning, säger Hans Nordin på förvaltningssektionen inom polisområde södra Skåne. Polisområde södra Skåne har haft svårt att rekrytera unga poliser och aspiranter under ett antal år. De unga poliserna söker sig särskilt till storstadsområdena. Medelåldern på poliser i de mindre polisområdena stiger. I somras nådde missnöjet ytan och ett tjugotal poliser på utryckningsenheten aviserade att de skulle söka sig från Trelleborg. Orsaken var missnöje med chefer och med resurser. Trelleborgspoliserna upplevde sig missgynnade i förhållande till sina kolleger i Ystad. Säkerhetsnivån ligger på en bil (två poliser) i yttre tjänst i Trelleborg och två i Ystad, samtidigt som man från Trelleborgspoliserna hänvisade till att 60 procent av ingripandena gjordes i den västra delen av polisområdet. Från polisledningens sida provar man olika åtgärder för att minska problemen. Närpolisen och ordningspolisen ska öka sin samplanering i de två delar av området. - Det ska vara tillräckligt mycket personal i tjänst, säger Hans Nordin. Men något exakt antal går inte att ange. Vi pratar om Skåne som en enhet och minst 40 man ska vara i tjänst under de lågfrekventa perioderna. Det är ointressant var de kommer ifrån men det ska alltid vara personal från huvudorterna. Hundförarna kommer fortfarande att vara placerade lokalt. Ansvaret för att se till att det alltid finns hundar i tjänst kommer att ligga på länsvakthavande eller länsoperativa avdelningen.

Christer Hansson christer.hansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.