Annons

Tre kommuner vill värna sitt vatten

Nu ska vattnet i sydvästra Skåne få sin förkämpe. Skurups, Vellinges och Trelleborgs kommuner bildade på måndagen Sydvästra Skånes vattenråd.
Trelleborg • Publicerad 8 oktober 2013
Tullstorpsån är ett av de vatten som det nybildade vattenrådet ska värna om. Här en bild från en av de senaste våtmarkerna som skapats längs ån, vid Stävesjö.
Tullstorpsån är ett av de vatten som det nybildade vattenrådet ska värna om. Här en bild från en av de senaste våtmarkerna som skapats längs ån, vid Stävesjö.Foto: Tomas Nyberg, arkiv

Syftet med rådet är bland annat att skapa ett forum för diskussioner om vattenfrågor och att verka för att värna och förbättra vattenmiljöerna i de tre kommunerna. Dessutom ska rådet kontinuerligt övervaka kvaliteten på vattnet och hur det utnyttjas.

- Just nu är det bara de tre kommunerna som är medlemmar, men vi vill gärna ha med andra. Till exempel markägare, industrier och företag, naturskyddsföreningar samt Lantbrukarnas riksförbund LRF, säger Per-Arne Johansson från samhällsbyggnadsförvaltningen i Trelleborg, som valdes till ersättare i styrelsen på stämman när vattenrådet bildades.

Annons

Även enskilda som är intresserade av vattenfrågor kan bli medlemmar i rådet.

Det område som vattenrådet ska verka i sträcker sig från Charlottenlundsbäckens avrinningsområde i öster till och med Gessiebäckens avrinningsområde i väster. Det handlar om bäckar, åar, sjöar och grundvatten i området som vattenrådet ska syssla med.

Som ordinarie ledamöter i styrelsen valdes politiker från de tre kommunerna, medan ersättarna utgörs av tjänstemän på de olika förvaltningarna som berörs av dessa frågor. Från Trelleborgs del är det förutom Per-Arne Johansson även samhällsbyggnadschefen Rune Brandt samt va-chefen Lars Thysell som sitter med som ersättare i styrelsen.

De Trelleborgspolitiker som valdes in i styrelsen är Göran Gärtner (M), Leif Sjögren (C) samt Gerd Klein (S). Göran Gärtner valdes även till styrelsens ordförande på måndagens stämma.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons