Annons

Tre företag svartlistas

Efter att ha struntat i Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer har tre företag i Trelleborg hamnat på Råd & Röns svarta lista.
Trelleborg • Publicerad 14 februari 2005

Tre företag i Trelleborgs kommun har hamnat på Råd & Röns svarta lista. Samtliga företag har struntat i att följa Allmänna reklamationsnämndens beslut. Konsumenter uppmanas att akta sig för att hamna i tvist med de listade företagen.

Smygehamns Bil & Fritid hamnade i tvist med en kund angående en begagnad bil. Enligt kunden fanns omfattande fel på bilen som kostar 40 000 kronor att reparera. Detta upptäcktes två månader efter köpet och kunden försökte klaga hos bilfirman. Säljaren menade att han inte stod för felen och ville inte hjälpa henne.

Annons

Hon har varit tvungen att hyra en bil för 1 095 kronor under en helg för att bilen inte gick att använda.

Nämnden rekommenderar firman att låta kunden häva köpet samt betala 1 095 kronor till henne.

Men detta har inte Smygehamns Bil & Fritid gjort.

– Det har vi inte gjort eftersom allt är lögn. Denna kvinna är en bedragare, menar Mats Persson från Smygehamns Bil & Fritid.

Han är mycket besviken på ARN, Allmänna reklamationsnämnden, som inte har kontaktat firman utan endast gått på kundens linje i sitt beslut. Nu vill Mats Persson samla andra bilfirmor och starta en organisation mot ARN.

– Ska vi behöva bli utsatta utan att få säga något? Om vi bildar en organisation kanske vi får en chans, menar han.

På Råd & Rön menar man att firman visst har fått en chans att försvara sig.

– Nämnden ger alltid båda sidorna en chans att uttala sig. Denna bortförklaring får vi höra hela tiden, menar Helen Jölberg på Råd & Rön.

Det andra företaget på listan är Sotarmurren i Skåne HB i Anderslöv. En kund beställde en tjänst av företaget för 8 500 kronor. Denna tjänst blev dock behäftad med så stora fel att köpet bör hävas, menade nämnden. ARN rekommenderar därför Sotarmurren i Skåne HB att betala 10 110 kronor till kunden jämte ränta på 8 500 kronor. Men detta har företaget inte gjort.

Trelleborgs Allehanda har utan framgång sökt företaget för en kommentar.

Annons

Det tredje svartlistade trelleborgsföretaget, TBS Bilkonsult HB, har upphört med sin verksamhet.

Anledningen till svartlistningen var en rekommendation på 2 000 kronor i ersättning till en kund. Denna ersättning betalades aldrig.

Sofia Bergström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons