Tre fastigheter tvångsförvaltade efter lång strid

Efter år av dåligt underhåll lyckades till slut Hyresgästföreningen få tre fastigheter i Trelleborg tvångsförvaltade. 28 hyresgäster har bland annat levt utan varmvatten och värme när elräkningen inte blev betald av hyresvärden.
Trelleborg • Publicerad 3 juli 2014
Tre fastigheter i Trelleborg har tvångsförvaltats.
Tre fastigheter i Trelleborg har tvångsförvaltats.Foto: 
Tre fastigheter i Trelleborg har tvångsförvaltats.
Tre fastigheter i Trelleborg har tvångsförvaltats.Foto: 
Foto: 
Tre fastigheter i Trelleborg har tvångsförvaltats.
Tre fastigheter i Trelleborg har tvångsförvaltats.Foto: 

- Jag är nöjd. Detta har varit en följetång under flera år, säger Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen.

Under en längre tid har hyresgästerna på tre adresser inne i centrala Trelleborg lidit av många problem. Dragiga fönster, fukt- och mögelskador, dålig utrustning i allmänna utrymmen och allmänt slitage. Klagomålen har varit många på hyresvärlden. För ett år sedan var det nära att fastigheterna tvångsförvaltades. Men istället gav hyresnämnden hyresvärden en chans till. Genom så kallad särskild förvaltning kunde han själv anlita en utomstående förvaltare. Men det gjorde inte situationen bättre för de 28 hyresgästerna.

- Elräkningen blev inte betald, berättar Lovisa Prodenius.

Hyresgästerna stod därför utan el under en tid förra sommaren. De var utan värme och varmvatten vilket gjorde att de inte kunde tvätta. Hyresföreningen riktade då skarp kritik mot Trelleborgs kommun som inte informerade om vad som skett.

Hyresgästföreningen krävde åter igen att husen skulle tvångsförvaltas. När fallet skulle avgöras i hyresnämnden dök hyresvärden aldrig upp och nämnden gick på Hyresgästföreningens linje. En tvångsförvaltare är nu utsedd.

Trelleborgs Allehanda har förgäves sökt hyresvärden för en kommentar.

Trelleborgs Allehanda har träffat några av de boende i ett av husen. Den intervjun kan du läsa i fredagens pappers- och e-tidning. E-tidningen hittar du här:

Fanny Nyberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.