Tre dömdes för våldsamt motstånd

Tre män, som för två år sedan försökte hindra att deras systerson fördes över till sin pappa i USA, har dömts för våldsamt motstånd av Trelleborgs tingsrätt.
Trelleborg • Publicerad 1 april 2004

Ett flertal släktingar hade samlats på polisens bakgård för att tala med den 10-årige pojken och hans föräldrar. Släktingarna var mycket upprörda och ville att pojken själv skulle få bestämma var han skulle bo. Men enligt en dom i länsrätten hade pappan, som är bosatt i USA, rätt till vårdnaden. Polisen hade fått i uppdrag att genomföra länsrättens dom och hade därför tagit pojken och hans mamma till polisstationen innan pojken skulle åka vidare till Sturups flygplats tillsammans med pappan. Men släktingarna lät dem inte köra i väg. I stället ställde de sig runt pojken för att hindra att polisen tog honom till en väntande bil. Polisen försökte övertala släktingarna att flytta på sig men utan resultat och de insåg att det kunde bli bråk. Därför tillkallades polisens piketenhet från Malmö. När de väl anlände utbröt tumult. Tre män omhändertogs eftersom de gjort motstånd mot polisen. Det är dessa tre som nu är dömda i tingsrätten. En av dem, en 45-åring, som även ska ha slagit av glasögonen från en polisman dömdes, förutom för våldsamt motstånd, även för våld mot tjänsteman. Han dömdes till 75 dagsböter plus att han ska betala ersättning till polisen med 2 800 kronor för de förstörda glasögonen. Den andre, en 30-åring, dömdes för olaga intrång eftersom han klättrade över grinden till polisens bakgård. Hans dom blev 50 dagsböter. Slutligen dömdes den tredje mannen till 30 dagsböter plus att en tidigare utdömd skyddstillsyn även ska avse det våldsamma motståndet. Alla tre nekade till att de gjort sig skyldiga till något brott. I tingsrätten hävdade de att alltihop var polisens fel och att det var polisen som var orsak till tumultet. Deras syfte var inte att förhindra polisens ingripande utan att ge stöd åt systersonen. Att de gjorde motstånd när de blev gripna av polisen berodde på att de ville skydda sig från polisens våld. Tingsrätten menade däremot att polisernas vittnesmål var mer trovärdiga och att de tre släktingarna inte var övertygande.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.