Tre år med alliansen har kostat lika mycket som fyra med S

Tre år med alliansen i Trelleborg har kostat lika mycket i politikerarvoden som hela förra mandatperioden i Trelleborgs kommun.
Trelleborg • Publicerad 19 mars 2010
Foto: 
Kommunfullmäktiges sammanträden har blivit betydligt längre under senaste mandatperioden, eftersom ingen har egen majoritet. Det har också medfört ökade kostnader.
Kommunfullmäktiges sammanträden har blivit betydligt längre under senaste mandatperioden, eftersom ingen har egen majoritet. Det har också medfört ökade kostnader.Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) och oppositionsrådet Catherine Persson (S) har inte oväntat olika åsikter om siffrorna.

– Det handlar inte så mycket om att det blivit fler politiker utan om att vi nu tar debatten på mötena, säger Ulf Bingsgård. Under den förra mandatperioden fattades ju besluten i rådhusets korridorer innan mötena, så då blev det inte mycket till diskussioner.

Catherine Persson menar istället att det handlar mycket om ledarskap och om att politikerna i alliansen petar i detaljer som tjänstemännen borde sköta.

Enligt Ulf Bingsgård vittnar alla nämnder om att man nu har betydligt längre möten än under förra mandatperioden.

Störst är kanske förändringen när det gäller kommunfullmäktige. Under de fyra åren 2003-2006 kostade kommunfullmäktige sammanlagt 2,6 miljoner kronor i arvoden. Under de tre åren efter senaste valet, 2007-2009, har kommunfullmäktige kostat nästan 3,5 miljoner i arvoden.

– Men det är ju naturligt med den parlamentariska situationen där ingen har egen majoritet, säger Ulf Bingsgård. Under förra mandatperioden varade ju mötena sällan längre än en timme.

I den frågan ger Catherine Persson delvis Ulf Bingsgård rätt.

– Att ärenden tar lång tid beror ju ibland på att vi säger nej och visar dem tillbaka för fortsatt utredning, säger hon.

Men även det menar hon kan hänföras till alliansens ledarstil.

– Man kan inte driva igenom allting med voteringar på kommunfullmäktige. Mer information i förväg och en öppenhet för att hitta lösningar som en majoritet av partierna kan vara med på skulle göra arbetet i kommunen effektivare.

Catherine Persson menar också att politikernas arbete blir ineffektivt på grund av att alliansen saknar ett tydligt ledarskap.

– Man har ju också ofta delade meningar inom alliansen, säger hon.

Ulf Bingsgård tror att nästa mandatperiod kan bli billigare för skattebetalarna om alliansen vinner.

– Vi håller just nu på med en översyn av den politiska organisationen i kommunen. Syftet är att slå ihop och minska antalet nämnder, säger han. Ett av skälen är att bli effektivare och spara in på arvodena.

Catherine Persson säger att S inte heller är främmande för att minska antalet nämnder och göra organisationen billigare.

– Men jag vill göra arbetet effektivare framför allt genom att vara mer öppen och hitta lösningar som en majoritet kan vara med på. Det gäller framför allt de stora besluten som har återverkningar kanske 50 år framåt i tiden, säger hon.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.